Personer med inkomplett ryggmargsskade og deres erfaringer med kroppslige endringer og fysioterapi i løpet av det første året etter skaden. - En kvalitativ intervjustudie
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/32131Dato
2022-04-28Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Dalane, Mette Terese GalliganiSammendrag
Bakgrunn: En ryggmargsskade kan føre til at livet blir snudd på hodet og kan skape varig funksjonsnedsettelser. I Norge var 63,3% av alle ryggmargsskader i 2020 inkomplett. Ved at yngre personer har høyere forekomst og at overlevelsesratioen er stigende, kan pasientgruppen leve lengre med funksjonsnedsettelser og ha behov for livslang oppfølging av flere helsetjenester, inkludert fysioterapi. Det er lite forskning rundt hvordan personer med inkomplett ryggmargsskade opplever kroppslige forandringer og fysioterapibehandling gjennom det første året etter skaden.
Hensikt: Studiens hensikt var å øke kunnskap om hvordan personer med inkomplett ryggmargsskade opplever kroppslige endringer i relasjon til fysioterapibehandling gjennom det første året etter skaden og hva som synes å ha betydning for et godt behandlingsforløp.
Materiale og Metode: Semistrukturert kvalitativt forskningsintervju ble valgt som metode. Tre informanter med inkomplett ryggmargsskade ble intervjuet mellom 6-12 måneder etter skaden. Tematisk analyse av det empiriske materialet ble gjennomført.
Kunnskapsbidrag: To overordnede temaer fremkom gjennom analysen: «Kroppslige endringer og hverdagslivets utfordringer» og «Fysioterapi og individualisering». Resultatene i det første hovedtemaet viste at opplevelsen av den nye kroppen kunne knyttes til endringer i underliggende kroppslige strukturer, kroppsskjema og kroppsbilde. De kroppslige endringene kunne gi synlige så vel som usynlige endringer og kunne påvirke deltagelse i aktiviteter, jobb og sosiale settinger. De usynlige symptomene fremsto som krevende å leve med da de måtte kommuniseres for at andre skulle forstå den ryggmargsskadedes situasjon. Tap av kontroll og kroppslige endringer vedvarte gjennom ulike faser i informantenes liv. Informantene trakk frem at det å håndtere ulykken på en positiv og produktiv måte ga dem uvante krefter med betydning for behandlingsforløpet.
Resultatene i det andre hovedtemaet viste at terapeut-pasient relasjonen synes å være essensiell for å bygge tillitt og fremme fysioterapibehandlingen på en god måte. Å bli møtt og sett på som en person og ikke som en diagnose, hadde betydning for informantenes syn på seg selv under fysioterapi. Videre viser analysen at målsetting og motivasjon var viktig for informantenes behandlingsforløp. Det opplevdes som styrkende å bli motivert og utfordret av fysioterapeuten på aktiviteter de ikke hadde forventet å mestre. Analysen viste en viktig relasjon mellom eierskap til egne mål og motivasjon for å vedlikeholde trening under rehabiliteringsoppholdet og ved hjemreise. Resultatene i denne studien fremmer viktigheten med å se hele mennesket under fysioterapibehandling, noe som kan bidra til å skape refleksjoner og videreutvikling av fysioterapeutenes kompetanse.
Nøkkelord: Inkomplett ryggmargsskade, fysioterapibehandling, kroppslig erfaring, motivasjon, målsetting, self-efficacy, resiliens, kroppsskjema, kroppsbilde.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: