Kreftfri, men ikke frisk – Brystkreftoverleveres opplevde erfaringer med kognitive endringer etter kreftbehandling
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/32335Dato
2022-11-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Stefanussen, Frida MarieSammendrag
Bakgrunn og hensikt: Å overleve kreftsykdom er som ofte fantastisk for personer som opplever å få denne sykdommen. Samtidig kan det tiden etter, som kreftfri, være utfordrende for den det gjelder. Dagens kreftbehandling kan beskrives som effektiv, med gode muligheter til å overleve. Samtidig kan den være belastende for menneskekroppen og varer ofte lenge, gjerne over flere måneder, noen gang år. Hensikten med denne studien var å se på sen-effekten; «chemobrain» og hvordan dette påvirker hverdagslivet til den det gjelder.
Metode: Jeg har i denne oppgaven anvendt en litteraturstudie med systematisk tilnærming. I oppgaven er det 8 kapitler inkluderte artikler. 7 er kvalitative intervju og den ene er en systematisk oversiktsartikkel. De relevante artiklene er analysert og vurdert ut fra sjekklister. Tematisk analyse er utført.
Resultat: Sen-effekten «chemobrain» er en reell subjektiv opplevelse som forekommer hos brystkreftoverlevere etter at de har fått cellegiftbehandling. Deres reduserte kognitive funksjon har stor påvirkning for deres hverdagsliv. Resultatene viser også hvordan brystkreftoverlevere bruker mestringsstrategier for å komme tilbake til deres tidligere hverdagsliv, en «ny normal».
Konklusjon: Kognitive enderinger etter cellegiftbehandling påvirker brystkreftoverlevere negativt, i den grad der de finner det utfordrende å gå tilbake til sitt normale liv. Brystkreftoverlevere klarer ikke å mestre dette på egenhånd og har behov for støtte og hjelp fra nærmeste familie og helsepersonell for at de skal klare å mestre sen-effekten kognitive endringer.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: