Mellomlederes utfordringer med endringsprosesser i psykiatrisk helsearbeid i Norge. En kvalitativ studie blant seks mellomledere i fire ulike organisasjoner innen psykiatrisk helsearbeid i Norge
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/32724Date
2023-12-01Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Eberhardt, StefanAbstract
Sammendrag
Mellomledere har en viktig rolle som bindeledd mellom toppledere og personalet. I særlig grad gjelder dette når endringer i organisasjonen implementeres. Deres evne til å få personalet til å forstå, akseptere og praktisere disse endringene er avgjørende. Motstand mot endringer derimot vanskeligjør gjennomføring av disse prosessene. For å utforske dette fenomenet nærmere valgte jeg å gjennomføre denne kvalitative undersøkelsen med fokus på mellomledere i psykiatrisk helsearbeid.
Som analytisk verktøy for denne undersøkelsen brukte jeg to lederteorier som ble knyttet til hverandre. De sentrale lederskapsfaktorene tillit, autoritet, makt og etikk ble kombinert med mellomlederes funksjoner i endringsprosesser. Det ble utledet hypotesen om at høy tillit korrelerer positivt med kreativ bruk av normativ makt, og samtidig lite bruk av tvangsmakt. I tillegg ble det forventet at effektivt bruk av personalhåndtering, kommunikasjon og internalisering påvirket endringsprosessene positivt.
Undersøkelsen viste at hypotesene ble bekreftet og oppgavens problemformulering kunne besvares. Mellomledere i psykiatrisk helsearbeid opplevde mange ulike typer endringer. Motstand mot endringer ble oppfattet som krevende og utfordrende. Undersøkelsens informanter brukte ulike strategier for ulike typer motstand. Alle var imidlertid enige om at integrativ kommunikasjon og høy tillit mellom personalet og mellomledere var avgjørende for suksessfulle endringsprosesser.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2023 The Author(s)
The following license file are associated with this item: