Bruk av Lean som forbedringsverktøy i norsk fiskeindustri: En studie av Lerøy Seafood, avd. Melbu
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/33560Date
2021-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Starheim, Mathias AndreAbstract
Norsk fiskeindustri har tatt i bruk både ny teknologi og nye styringsverktøy for å øke
effektiviteten, forbedre utnyttelsen av råstoffet og styrke fortjenesten. Ett av
styringsverktøyene som har blitt introdusert i de seinere årene er Lean. Dette er et
styringsverktøy som har sitt utspring i Toyota Motor Corporation og japansk kultur.
Denne studien ser nærmere på hvordan Lean er satt sammen og hvilke fordeler og
utfordringer et leanprogram kan ha i fiskeindustrien. Oppgaven tar spesielt for seg Lerøy
Norway Seafoods AS, avdeling Melbu. Lerøy har sett verdien av å innføre sitt eget
leanprogram som de har valgt å kalle Lerøy Way. Studien ser derfor på erfaringene med
Lerøy Way ved denne bedriften og hvordan de ansatte har opplevd å jobbe med Lerøy Way.
Lean har som formål å øke effektiviteten i en bedrift ved å redusere sløsing gjennom
kontinuerlig forbedring. Det legges vekt på å kutte kostnader og levere det kunden ønsker og
er villig til å betale for. Videre skal man i en leanbedrift søke å gjøre små og skrittvise
forbedringer i stedet for å store og sprangvise forbedringer som er forstyrrende for
arbeidsplassen. I Lean søker man å ivareta de ansatte og arbeide med kunden i fokus.
Denne studien viser at Lean har potensialet til å møte flere av de utfordringene som
fiskeindustrien står overfor. Lean er likevel ikke en universalmedisin med garantert suksess.
Det er et krevende program å innføre og mange fallgruver å gå i. Denne studien fant flere
utfordringer ved å innføre et leanprogram i fiskeindustrien. En synliggjøring av disse
utfordringene kan bidra til å øke sannsynligheten for at bruk av Lean blir vellykket.
De største forbedringene som Lerøy har oppnådd på Melbu gjennom Lerøy Way, er en
systematisering av rutiner og prosedyrer for arbeidet som skal gjøres, økt fokus på HMS og
arbeidsmiljø og en synliggjøring av vitale Key Performance Indicators (KPIer) som gjør det
mulig for ledelsen å evaluere måloppnåelse og fatte bedre beslutninger.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: