Show simple item record

dc.contributor.advisorArbo, Peter
dc.contributor.authorStarheim, Mathias Andre
dc.date.accessioned2024-05-15T08:14:20Z
dc.date.available2024-05-15T08:14:20Z
dc.date.issued2021-05-15
dc.description.abstractNorsk fiskeindustri har tatt i bruk både ny teknologi og nye styringsverktøy for å øke effektiviteten, forbedre utnyttelsen av råstoffet og styrke fortjenesten. Ett av styringsverktøyene som har blitt introdusert i de seinere årene er Lean. Dette er et styringsverktøy som har sitt utspring i Toyota Motor Corporation og japansk kultur. Denne studien ser nærmere på hvordan Lean er satt sammen og hvilke fordeler og utfordringer et leanprogram kan ha i fiskeindustrien. Oppgaven tar spesielt for seg Lerøy Norway Seafoods AS, avdeling Melbu. Lerøy har sett verdien av å innføre sitt eget leanprogram som de har valgt å kalle Lerøy Way. Studien ser derfor på erfaringene med Lerøy Way ved denne bedriften og hvordan de ansatte har opplevd å jobbe med Lerøy Way. Lean har som formål å øke effektiviteten i en bedrift ved å redusere sløsing gjennom kontinuerlig forbedring. Det legges vekt på å kutte kostnader og levere det kunden ønsker og er villig til å betale for. Videre skal man i en leanbedrift søke å gjøre små og skrittvise forbedringer i stedet for å store og sprangvise forbedringer som er forstyrrende for arbeidsplassen. I Lean søker man å ivareta de ansatte og arbeide med kunden i fokus. Denne studien viser at Lean har potensialet til å møte flere av de utfordringene som fiskeindustrien står overfor. Lean er likevel ikke en universalmedisin med garantert suksess. Det er et krevende program å innføre og mange fallgruver å gå i. Denne studien fant flere utfordringer ved å innføre et leanprogram i fiskeindustrien. En synliggjøring av disse utfordringene kan bidra til å øke sannsynligheten for at bruk av Lean blir vellykket. De største forbedringene som Lerøy har oppnådd på Melbu gjennom Lerøy Way, er en systematisering av rutiner og prosedyrer for arbeidet som skal gjøres, økt fokus på HMS og arbeidsmiljø og en synliggjøring av vitale Key Performance Indicators (KPIer) som gjør det mulig for ledelsen å evaluere måloppnåelse og fatte bedre beslutninger.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/33560
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectLeanen_US
dc.subjectFiskerien_US
dc.titleBruk av Lean som forbedringsverktøy i norsk fiskeindustri: En studie av Lerøy Seafood, avd. Melbuen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)