Sammenligning av pasienter med type 1 og type 2 hjerteinfarkt innlagt ved Nordlandssykehuset Bodø i 2019
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/33621Date
2022-05-24Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Innledning
Akutt myokardielt infarkt (AMI) er en tilstand hvor det oppstår en blokkering av blodtilstrømningen til en del av hjertemuskulaturen. Iskemisk hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken globalt. Type 1 AMI skyldes sykdom i en koronararterie (plakkruptur og trombose), mens type 2 AMI skyldes økt oksygenbehov eller redusert -tilførsel. Invasiv behandling av type 1 AMI er perkutan koronar intervensjon (PCI) eller koronar bypassoperasjon. Sekundærprofylaktisk medikamentell behandling av type 1 AMI består hovedsakelig av dobbel platehemming, statiner og betablokkere; annen tilleggsbehandling kan variere fra pasient til pasient. Behandlingen av type 2 AMI baserer seg på den underliggende årsaken.
Materiale og metode
Inkludert i vår studie er alle pasienter innlagt ved NLSH Bodø med AMI i 2019, totalt 183 pasienter, hvorav 157 med type 1 AMI og 26 med type 2 AMI. Vi har lagt hovedfokus på demografiske data, invasiv behandling, sekundærprofylakse samt dødelighet og reinfarkt. Vi har også sett på om behandlingen av pasienter med type 1 AMI er gitt etter retningslinjene. Vi har brukt sykehusets journalsystem som kilde til informasjonen.
Resultater
Pasienter med type 2 AMI hadde høyere gjennomsnittsalder enn pasienter med type 1 AMI. Det var en signifikant større andel med type 1 AMI som ble angiografert sammenlignet med pasienter med type 2 AMI. PCI ble gjennomført hos en stor andel av pasientene med type 1 AMI og hos ingen med type 2 AMI. Ved sammenligning av pasienter med type 1 og type 2 AMI stod hhv. 90% og 65% på statiner, omtrent 60% på betablokkere og 90% og 14% på dobbel platehemming ved utskrivelse. Henholdsvis 8% og 21% av pasientene med type 1 og type 2 AMI døde innen 30 dager.
Konklusjon
Sammenlignet med pasienter med type 1 AMI, har de med type 2 AMI en tendens til å være eldre, får sjeldnere invasiv behandling, blir sjeldnere satt på sekundærprofylakse og har en høyere mortalitet.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: