Effekt av ulike temperaturregimer på hjerteutvikling hos Atlantisk laks (Salmo salar L.) i resirkuleringsanlegg (RAS)
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34668Dato
2024-05-22Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Jacobsen, CamillaSammendrag
Økt dødelig i oppdrettsnæringen ansees som et betydelig problem både for omdømme, økonomi og mest av alt for fiskevelferden. Det spekuleres i om nedsatt smoltkvalitet grunnet intensiv drift i settefiskfasen kan være en medvirkende årsak til den økende dødeligheten. Oppdrett av settefisk i RAS kommer med en rekke fordeler, men det er lite studert hvilken påvirkning ulike miljøfaktorer i RAS har for den fysiologiske utvikling til laksen. Temperatur, som er en av de viktigste innsatsfaktorene i RAS, er forbundet med høyere veksthastighet og dermed mer lønnsom drift. Denne oppgaven tar derfor for seg laks som er produsert på 8 °C, 12 °C og 14 °C fra startfôring (ca. 10 gram) og frem til fisken er ferdig smoltifisert. Funnene i denne oppgaven viser at fisk produsert på 12 °C og 14 °C har høyere vekstrate enn fisk produsert på 8 °C. Tykkelsen på kompaktum øker også signifikant for temperaturgruppe 12 og 14, men for temperaturgruppe 14, utvikler fisken et kompaktum tynnere relativt til fiskens vekt. Vekst i hjerte kan karakteriserer som fysiologisk eller patologisk. Temperaturgruppe 14 har utviklet et signifikant rundere hjerte, og har ett forhøyet uttrykk av hjertemarkøren anp. Begge disse funnene er sett i sammenheng med patologisk utvikling. Likevel er det ikke funnet ulikhet i kardiosomatisk index eller sykdomsmarkøren bnp som svekker mistanken om patologi. Med utgangspunkt i funnene i denne oppgaven vil det være naturlig å foretrekke produksjon av laks i RAS på 12 °C. Da får man de positive effektene av temperatur knytet til vekst, samtidig som man unngår potensiell utvikling av negativ hjertehelse.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: