Ammeveiledning- helsesykepleiers tilnærming til mødre. En kvalitativ studie av helsesykepleiers erfaringer med ammeveiledning
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37011Dato
2022-05-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Holien, Silje-Elisabeth TømmervikSammendrag
Problemstilling: Hvilke erfaringer har helsesykepleier med å veilede mødre som opplever ammeutfordringer?
Teori: Studiens teoretiske referanseramme tar utgangspunkt i et helsefremmende perspektiv og omsorgstenkning. Helsesykepleiers tilnærming drøftes i lys av helsefremmende tenkning med utgangspunkt i mestring, empowerment og salutogenese. I tillegg drøftes betydningen av det relasjonelle forholdet mellom mødre og helsesykepleier.
Metode: Studien har et kvalitativt design. Det er gjennomført fem individuelle dybdeintervju av helsesykepleiere som arbeider på helsestasjon med barn fra 0-5 år. Datamaterialet er analysert i tråd med Kirsti Malterud’s systematiske tekstkondensering.
Resultat: Materialet viser at helsesykepleierne ga mødrene ammeveiledning hyppigst i barseltiden. De ønsket å etablere tillit, trygghet og en god relasjon i møte med mødrene. Samtidig opplevde de at det var en balansegang å veilede mødre til velfungerende amming, ved å være sensitive til mors ønsker, og å gi ammeveiledning ikke førte til ammepress. Funnene viser at helsesykepleierne ønsket å støtte mødre til å føle mestring. Helsesykepleier kunne oppleve at mødre hadde avsluttet amming uten å rådføre seg med helsesykepleier. I tillegg ønsket flere helsesykepleiere at fedre skulle bli mer involvert i ammeveiledning. Studien viser at noen barn gikk over til morsmelkerstatning i barseltiden, og helsesykepleier undret seg over om dette hadde sammenheng med koronapandemien.
Konklusjon: Studien gir betydningsfull innsikt i helsesykepleiers erfaringer med ammeveiledning. Studien synliggjør helsesykepleiers tidlige innsats for ammende mødre i barseltiden som verdifullt. For å gi mødrene et godt tilbud, i tråd med retningslinjene, bør helsesykepleier ivareta tilgjengeligheten, det relasjonelle forhold og handle skjønnsmessig ut fra hver enkelt situasjon i ammeveiledning. Koronapandemien har blitt ansett som en faktor for tidlig overgang til morsmelkerstatning, funnet drøftes i lys av helsesykepleiers helsefremmende innsats, og viser at helsesykepleiers omdisponering kan få konsekvenser for helsestasjonsarbeidet.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: