Education and adherence to the Norwegian Dietary Recommendations. Insights from The Tromsø Study 2015-2016
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/37063Date
2023-05-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Johannessen, AmilieAbstract
Background: Socioeconomic differences are observed in health and diet, and higher education is associated with a healthier diet. The Norwegian dietary recommendations contain 13 recommendations for food, drinks, supplements, and physical activity.
Aim: The aim was to investigate if the intake of food groups from – and adherence to - the dietary recommendations was different across educational level.
Methods: We used data from Tromsø7 (2015-2016) and investigated adherence to dietary recommendations for the participants (n=11,296) by education level and sex, using linear and logistic regression analysis.
Results: With education, we found positive associations for intake of vegetables, fruit/berries, wholegrains and physical activity, and negative associations for intake of red meat, low-fat dairy, salt and added sugar, in both women and men. Intake of fatty fish in men was positively associated with education level. Odds of adhering to dietary guidelines increased with education level for all recommendations except for intake of fish in women and salt in men.
Conclusion: We found the intake of food groups to differ across education levels, and in most cases participants with higher education had a diet considered healthier compared to participants with low education. Odds of adhering to almost all dietary recommendations increased with education level. Bakgrunn: Sosioøkonomiske forskjeller er observert i helse og diett, og høyere utdanning er assosiert med en sunnere diett. De norske kostrådene inneholder 13 anbefalinger om mat, drikke, tilskudd og fysisk aktivitet.
Hensikt: Hensikten var å undersøke om inntaket av matvaregrupper fra – og opprettholdelsen av – kostrådene var ulik på tvers av utdanningsnivå.
Metode: Vi brukte data fra Tromsø7 (2015-2016) og undersøkte opprettholdelse til kostrådene for deltakerne (n=11,296) etter utdanningsnivå og kjønn, med bruk av lineær og logistisk regresjonsanalyse.
Resultater: Med utdanning fant vi positive assosiasjoner for inntak av grønnsaker, frukt/bær, fullkorn og fysisk aktivitet, og negative assosiasjoner for inntak av rødt kjøtt, magre meieriprodukter, salt og tilsatt sukker, i både kvinner og menn. Inntaket av fet fisk i menn var positivt assosiert med utdanningsnivå. Odds for å følge kostrådene økte med utdanningsnivå for alle anbefalingene utenom inntak av fisk hos kvinner og salt hos menn.
Konklusjon: Vi fant at inntaket av matvaregrupper var forskjellig på tvers av utdanningsnivå, og i de fleste tilfelles hadde deltakere med høyere utdanningsnivå en diett som er ansett som sunnere sammenliknet med de med lavere utdanning. Oddsen for å følge nesten alle kostrådene økte med utdanningsnivå.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2023 The Author(s)
The following license file are associated with this item: