Den vanskelige avveiningen mellom effektivitet og kvalitet. Effekten av innføringen av dynamiske minstepriser
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/37080Date
2024-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Søgaard, Thea ØvrebøAbstract
Økende befolkningsvekst skaper et økt behov for mat. Et slikt press på de allerede
eksisterende ressursene fører til behov for å utnytte enhver ressurs fulle ernæringsmessig
potensial. Sjømat blir ansett som en viktig kilde for å imøtekomme dette voksende behovet
for økt bærekraftig matsikkerhet. Det er derfor viktig å sikre at alle ressurser som høstes fra
havet er av høy kvalitet. En utfordring hvitfisknæringen står ovenfor er å utnytte den
verdifulle ressursposisjonen Norge har, til å skape produkter som er av høy kvalitet, og
samtidig sikrer god lønnsomhet for aktørene (Esaiassen mfl., 2013). I denne studien fokuseres
det på den vanskelige målkonflikten mellom effektivitet og kvalitet i torskesektoren, da det er
dokumentert at store verdier går tapt på grunn av effektivitet.
Ifølge Hunt og Morgan (1995) sin konkurranseposisjonmatrise, oppnår virksomheter med
lave kostnader og høye verdier i produksjonen konkurransefortrinn. Endringer på
konkurransearenaen gjør at virksomheter må være i stand til å tilpasse seg endringene og
endre strategi. Følgelig ble det i denne studien undersøkt om innføringen av dynamiske
minstepriser har påvirket strategivalg og posisjonering i torskenæringen.
Med dette som utgangpunkt ble det konstruert variabler og arbeidshypoteser som hadde til
formål å undersøke utviklingen innenfor effektivitet og kvalitet. Dataen som er brukt til å
besvare hypotesene baserer seg på eksportstatistikk og fangst- og landingsdata for torsk.
Funnene indikerer at ingen endring i strategi og posisjoneringen i det norske torskefisket som
følge av innføringen av dynamiske minstepriser. Effektivitetsvariablene ga sterke resultater på
at næringen fortsatt er forankret i et effektivitetsfokus. Variablene som målte kvalitet,
indikerte også at effektivitet har blitt prioritert. En sentral forklaringsfaktor for hvorfor det
fortsatt er slik, er at det nye prissystemet heller ikke differensierer på kvalitet og sikrer ikke
økonomiske insentiver for å sikre god kvalitet. For å redusere kvalitetsbasert sløsing er det
nødvendig med andre virkemiddel som har større effekt.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: