Historieforståelse gjennom film: En analyse av Kampen om Narvik
Author
Berg, MalinAbstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven undersøker hvilken rolle filmen Kampen om Narvik spiller i forståelsen av andre verdenskrig i norsk offentlighet. Gjennom en resepsjonsanalyse av medieomtaler, kritikker og publikumsrespons, drøftes hvordan filmen fungerer som historisk formidling og inngår i norsk minnekultur.
Teoretisk bygger oppgaven på et samspill mellom flere perspektiver for å analysere filmens rolle i offentlig historieforståelse og minnekultur. Håkon Rune Folkenborgs teori om historiebruk og historiebevissthet danner et grunnlag for å skapes mening om fortiden i samtiden. I forlengelsen anvendes Astrid Erlls teori om kulturell hukommelse, som gir et rammeverk for å analysere hvordan filmen inngår i kollektive og kulturelt betingede prosesser for endring. Alison Landsbergs begrep om proteseminner belyser hvordan audiovisuelle medier kan overføre erfaringsbasert kunnskap til seere som ikke selv har levd gjennom de historiske hendelsene.
Analysen viser at filmen aktualiserer en lenge marginalisert krigshistorie fra Nord-Norge, og skaper emosjonell tilknytning til fortiden hos et bredt publikum. Filmen balanserer mellom historisk formidling og underholdning, og viser hvordan populærkulturelle uttrykk kan forme kollektive minner i fraværet av levende tidsvitner. Oppgaven konkluderer med at Kampen om Narvik bidrar til å revitalisere interessen for krigen i nord og utvider forståelsen av Norges rolle i andre verdenskrig, særlig gjennom den pedagogiske og emosjonelle kraften.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
- Mastergradsoppgaver AHR [121]
Copyright 2025 The Author(s)