Hva er samisk friluftsliv? En kvalitativ studie av hvordan samiske kroppsøvingslærere fortolker og utøver friluftsliv innenfor rammene av norsk skoleverk
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan samiske kroppsøvingslærere fortolker og utøver friluftslivsundervisning i en samisk kulturell kontekst innenfor rammene i det norske skoleverket. Målsettingen er å styrke kunnskapsgrunnlaget om samiske temaer i kroppsøvingsfaget. En kvalitativ forskningsmetode har blitt benyttet, med semistrukturerte intervjuer av fem samiske kroppsøvingslærere. Datamaterialet fra intervjuene danner grunnlaget for oppgavens funn, og har blitt analysert i lys av relevant teori og tidligere forskning. Prosjektet baserer seg på urfolksmetodologi og fenomenologisk tilnærming.
Oppgaven belyser hvordan samiske kroppsøvingslærere praktiserer friluftslivsundervisning i lys av tradisjonell kunnskap og deres kulturelle bakgrunn. Funnene viser at det er forskjeller mellom norske friluftslivsaktiviteter og uteaktiviteter som er knyttet til samisk kultur. I den samiske kulturelle konteksten handler det om å utføre aktiviteter med tydelige formål, som høsting av naturressurser kombinert med bærekraftig bevaring for fremtidige generasjoner. Tilknytning og respekt for naturen samt en bærekraftig tilnærming sees som essensiell i samiske uteaktiviteter.
Samiske kroppsøvingslærere beskriver ikke friluftsliv i forbindelse med egen bruk av natur. Deres fortolkning av tradisjonelle samiske utendørsaktiviteter og friluftslivsbegrepet er motstridende. Resultatene peker på at samiske tradisjonelle aktiviteter i naturen i større grad kan tolkes gjennom begrepene meahcástallan/meahcásteapmi, enn å beskrives med friluftsliv, som i læreplanen er oversatt til olgodaddan. Funnene viser også at betydningen av ressurspersoner, «árbečeahpit», i undervisning om samisk innhold er avgjørende og viktig for bevaring av tradisjonell kunnskap.
Denne masteroppgaven viser at kulturforskjeller kommer til uttrykk i friluftslivsundervisning i kroppsøvingsfaget. Samiske kroppsøvingslærere står i et spenn mellom ønsket om å undervise om samisk kultur og anvende samisk pedagogikk, innenfor skoleverkets rammer. Resultatene viser at mangel på læringsressurser, tid og relevant kompetanse kan være utfordrende i undervisning av samisk innhold i kroppsøvingsfaget.
Læreplanen er mangelfull når det gjelder samisk innhold i kroppsøving. Den legger ikke til rette for tilstrekkelig formidling og en felles forståelse av samiske uteaktiviteter. Noe som fører til forskjeller i tolkningen av friluftsliv. Konklusjonen understreker at det er behov for en mer omfattende og inkluderende forståelse av friluftsliv knyttet til samisk kultur i skolen.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
Copyright 2025 The Author(s)