Smerterapportering og verstefallstenkning hos pasienter som er tilbudt utredning ved tverrfaglig smerteavdeling, UNN Tromsø - en sammenlikning mellom kvinner og menn
Author
Gundersen, Ragnhild AspenesAbstract
Bakgrunn: Langvarig smerte er en sammensatt opplevelse, og påvirkes av både psykologiske, biologiske og sosiale faktorer. Det er påvist forskjeller mellom kvinner og menn når det gjelder opplevelsen av smerte. I denne studien undersøkes det om det er forskjeller mellom kjønn for ulike smertekarakteristika og verstefallstenkning ved smerte, og om eventuelle kjønnsforskjeller kan forklares av ulik aldersfordeling.
Materiale og metode: Denne sammenlignende tverrsnittstudien baserer seg på data fra 1100 pasienter fordelt på ulike aldersgrupper som ble tilbudt utredning ved tverrfaglig smerteklinikk UNN Tromsø, i perioden 16.09.2020 til 02.09.2024. Av disse var 401 menn og 699 kvinner. Pasientene besvarte et digitalisert spørreskjema om demografiske og kliniske smertevariabler i forkant av første konsultasjon. For statistiske kjønnssammenligninger ble det benyttet kjikvadrat-test for dikotome variabler og toveis ANOVA-analyser for kontinuerlige variabler.
Resultater: Utvalgets alder varierte fra 17 til 87 år med et gjennomsnitt på 45 år. Det ble funnet signifikante kjønnsforskjeller i varighet av smerte. I gjennomsnitt hadde kvinnene hatt smerter 6 måneder lengre enn mennene, smerteutbredelsen var større og en høyere andel hadde langvarig utbredt smerte. Det ble ikke funnet kjønnsforskjeller når det gjaldt gjennomsnittlig smerteintensitet eller verstefallstenkning ved smerte.
Konklusjon: Undersøkelsen bekrefter at kvinner oftere har langvarig utbredt smerte enn menn, og viser at kvinner går med smerter i lengre tid før de blir henvist til en smerteklinikk, sammenlignet med menn. Det var ikke holdepunkter for at alder bidro til disse kjønnsforskjellene.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1335]
Copyright 2025 The Author(s)