Hva mener kadetter ved Sjøkrigsskolen kjennetegner god lederkommunikasjon?
Abstract
I denne oppgaven undersøker vi hvilke typer lederkommunikasjon og lederstiler kadetter ved FHS SKSK foretrekker. Problemstillingen ble formulert på følgende måte:
Hva mener kadetter ved Sjøkrigsskolen kjennetegner god lederkommunikasjon?
For å besvare denne problemstillingen har vi utledet to hypoteser og fire forskningsspørsmål som omhandler hvilke kommunikasjonsferdigheter kadettene anser som viktigst. Vi har også sett på hvilke lederstiler de foretrekker for god lederkommunikasjon. Videre har vi diskutert om resultatene kan generaliseres til en større populasjon og vi har undersøkt om det er samsvar mellom kadettenes preferanser og eksisterende teori om kommunikasjon.
For å besvare disse forskningsspørsmålene valgte vi en tilnærming hvor data ble samlet inn via et nettbasert spørreskjema. Spørreskjema var levert fra nettskjema.no og programvaren SPSS ble brukt for å analysere svarene. Spørreskjema bestod av lukkende spørsmål. Dette ga oss et godt kvantitativt datagrunnlag. For å supplere, skape nyanse og dybde i undersøkelsen valgte vi også å ha med noen åpne spørsmål i spørreskjema. Dette har gitt oss kvalitativ tilleggsdata. Spørreundersøkelsen ble gjennomført av kadetter i 3. avdeling ved FHS SKSK. Vi sendte ut undersøkelsen til 65 kadetter, og endte til slutt opp med 45 svar totalt. Dette tilsier en svarrate på omtrent 69%.
Resultatene fra undersøkelsen viser at kadettene vurderer situasjonstilpasning som den viktigste kommunikasjonsferdigheten, med en gjennomsnittscore på 4,78 av 5. Videre peker undersøkelsen på andre viktige ferdigheter kadettene foretrekker: Informasjonsdeling, effektiv koordinert og nøyaktig spesifisering av budskapet, og formidlingsevne. På spørsmålene om lederstiler ble følgende rangert fra mest til minst viktig: oppgaveorientert ledelse, relasjonsorientert ledelse og verdiorientert ledelse.
Videre så har kadettene svart at det er viktig med ærlig og tydelig kommunikasjon, og at de verdsetter evnen til å tilpasse kommunikasjon til situasjonen og til mottakeren(e). Manglende situasjonsforståelse og uklar formidling ble ofte trukket frem som eksempler på kommunikasjon som ikke fungerer i tilstrekkelig grad.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
Copyright 2025 The Author(s)