Er kryptovaluta verdifullt, eller er det bare dyrt?
Author
Jørgensen, Emil HuruAbstract
Pris og verdi er to av de mest grunnleggende momentene å vurdere i en transaksjon. Vi vil alle ha mest mulig valuta for pengene, uavhengig om det gjelder en tur på dagligvarebutikken eller langsiktige investeringer. I en teoretisk verden kan det derimot argumenteres for at de to er identiske.
Ta aksjemarkedet som eksempel; rasjonelle aktører kjøper en aksje når den er rettferdig priset, ingen vil derimot kjøpe over, eller selge under denne teoretiske prisen. Realiteten er selvfølgelig ikke slik. Mange aksjer har sett kursen multiplisert med hundrevis, om ikke tusenvis av prosenter over korte perioder. Dersom aksjens kurs femdobles er det derimot ingen garanti for at verdien har økt tilsvarende. Aksjens pris drives av utallige faktorer hvor flere kan være totalt frakoblet verdi, som markedssentiment og psykologi.
Den samme dynamikken eksisterer med varierende grad i andre markeder, som råvarer, renter, og selvfølgelig kryptovaluta. Sistnevnte tar dynamikken til et helt annet nivå. Markedsverdier opptil flere milliarder dollar kan skapes på dager og uker, eller forsvinne på timer og minutter. Slike ekstreme eksempler inkluderer alt fra såkalte «memecoins» som hverken tilbyr et produkt eller noen håndfast verdi overhodet, til seriøse prosjekter med støtte fra etablerte selskaper og institusjoner.
Til tross for mange opp og ned-turer som har tatt livet av utallige prosjekter, har kryptovaluta som Bitcoin og Ethereum vist motstandsdyktighet og evne til å opprettholde robuste markedsverdier gjennom nedgangstider. Denne oppgaven diskuterer populære verdsettelsesmetoder for kryptovaluta og påliteligheten av disse. Formålet er å undersøke relabiliteten forskjellige metoder, om det er mulig å «regne hjem» verdsettelser for de valgte kryptovaluta, og hvordan disse sammenligner med markedsverdiene vi ser i dag.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
Copyright 2025 The Author(s)