Avdekking av utviklingsmessige språkforstyrrelser hos barn i montessoribarnehagen og tilrettelegging for overgang til montessoriskolen.
Author
Dyrnes, MonikaAbstract
Maria Montessori forsket tidlig på 1900-tallet på barnets naturlige fysiske og psykiske utvikling. Hennes mangeårige observasjoner og forskning ledet frem montessoripedagogikken. Montessoripedagogikken er tilrettelagt for de ulike utviklingstrinnene til barna og læringsmiljøet i montessoribarnehager og montessoriskoler skal imøtekomme barnas behov for motorisk utvikling, imens det didaktiske materiellet (montessorimateriell) skal ivareta sensorisk- og språkutvikling. Montessoripedagogikken er utbredt over store deler av verden, og i Norge har det vært en økning av montessoribarnehager og montessoriskoler. Tidligere utenlandske studier rundt montessoripedagogikken, noen med et spesialpedagogisk fokus, peker i retning av at det forberedte miljøet (læringsmiljøet) og montessorimateriellet i montessoribarnehager tilrettelegger for tidlig lese- og skriveferdigheter som en fast del av undervisningen. Det er likheter mellom montessoripedagogikken og Vygotskys sosiokulturelle læringsteori, herunder den nærmeste utviklingssone, da montessoripedagogikken tilrettelegger for aldersblandede grupper hvor barna kan observere, imitere og lære av hverandre.
Dette masterprosjektet er en kvalitativ intervjuundersøkelse som har til hensikt å undersøke hvordan det forberedte miljøet i montessoribarnehager støtter og tilrettelegger for barnas språkutvikling, hvordan montessoripedagogene gjennom observasjon av barnas språkferdigheter kan avdekke utviklingsmessige språkforstyrrelser hos barn på et tidligere tidspunkt og hvordan overgangen til montessoriskolen tilrettelegges. Utviklingsmessige språkforstyrrelser er vedvarende vansker med å forstå og produsere språk, hvor tidlig innsats kan redusere risikoen for langsiktige utfordringer med lesing og skriving. Utvalget har bestått av fire montessoripedagoger som har delt sine erfaringer. Gjennom analysen i dette masterprosjektet er det ikke funnet støtte for at montessoribarnehagene kan avdekke utviklingsmessige språkforstyrrelser hos barn på et tidligere tidspunkt. Derimot er det funnet støtte i at den tette individuelle oppfølgingen barna får med presentasjoner (undervisning) en-til-en, observasjoner av montessoripedagoger og det forberedte miljøet, inkludert montessorimateriellet, gir barna tidlig innsats i det allmennpedagogiske tilbudet i montessoribarnehager. Videre viser funnene at det er tett samarbeid rundt overgangen fra montessoribarnehager til montessoriskoler. Dette resulterer i at barna med utviklingsmessige språkforstyrrelser får en forutsigbar og trygg overgang. Informasjonsutvekslingen i forkant av overgangen, gir montessoriskolene muligheten til å tilrettelegge for disse barna fra første dag. Disse funnene kan bidra i det viktige arbeidet med å skape et tettere faglig samarbeid mellom offentlige barnehager og skoler. Det kan videre være nyttig for PPT og se på sine inntaksrutiner rundt henvisninger fra montessoribarnehager og at det tas hensyn til montessoripedagogikken i vurderinga, dersom PPT veileder montessoribarnehager til å gjøre tiltak som allerede er i det allmennpedagogiske tilbudet. Undersøkelsen kan bidra til økt kompetanse om montessoripedagogikken og er relevant for både ansatte i barnehager, skoler og PPT.
Nøkkelord: montessoripedagogikk, montessoribarnehager, utviklingsmessige språkforstyrrelser, DLD, tidlig innsats, overgang fra montessoribarnehage til montessoriskole
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
- Mastergradsoppgaver ILP [538]
Copyright 2025 The Author(s)