Hvordan opplever lærere bruken av digitale verktøy i skolen, og hvordan opplever de at dette påvirker elevenes læringsutbytte?
Forfatter
Sørensen, HeleneSammendrag
Denne masteroppgaven undersøker hvordan lærere opplever bruken av digitale verktøy i undervisningen, og hvordan de mener dette påvirker elevenes læringsutbytte. Studien er gjennomført ved en barneskole i Nord-Troms, og bygger på kvalitative intervjuer med lærere. Formålet har vært å få innsikt i lærernes erfaringer med teknologi i skolen, og å forstå hvilke muligheter og utfordringer de møter i en stadig mer digitalisert skolehverdag.
Det teoretiske rammeverket tar utgangspunkt i kognitiv læringsteori, kognitiv utviklingsteori og sosiokulturell læringsteori, for å belyse ulike sider ved læringsprosessen med digitale verktøy. Metodisk er det benyttet en kvalitativ tilnærming med halvstrukturerte intervjuer og tematisk analyse av datamaterialet.
Funnene viser at lærerne opplever digitale verktøy som nyttige for å tilpasse undervisningen, øke elevengasjementet og støtte elevenes selvstendighet. Samtidig peker de på utfordringer som teknologisk distraksjon, behov for mer opplæring og ulik digital kompetanse blant både elever og lærere. Lærerne understreker betydningen av god struktur, tydelige mål og pedagogisk refleksjon for at teknologien skal ha en positiv effekt på læring.
Konklusjonen er at digitale verktøy har potensial til å styrke læringsutbyttet, men at effekten avhenger av hvordan verktøyene brukes og integreres i undervisningen. Oppgaven viser også at læreres kompetanse og holdninger er avgjørende for å utnytte teknologiens muligheter på en hensiktsmessig måte.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver ILP [542]
Copyright 2025 The Author(s)