Now showing items 1-20 of 1751

    • Landbasert oppdrett – svaret på bærekraftutfordringer innen akvakultur? 

      Aakerøy, Håkon (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-06-10)
      Havbruksnæringen har siden 1960-tallet og frem til i dag, gått fra å være en attåtnæring, til å bli Norges nest største eksportsektor. Norge vil fortsette å øke verdiskapningen i havbruksnæringen, men på en bærekraftig måte. I lys av Norges suksesshistorie innen akvakultur, har næringen opplevd flere store utfordringer de siste årene. Lakselus og sykdom dreper millioner av laks hvert år. ...
    • Exploring the potential of cold-tolerant bacteria for production of biohydrogen 

      Halvorsen, Hilde Martine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-06-05)
      The pursuit of sustainable energy solutions has led to significant interest in biohydrogen production through dark fermentation processes. Dark fermentation is a process in which organic wastes are utilized as substrates for biohydrogen-generating bacteria. Hydrogen gas, with its high energy content and water as its sole combustion byproduct, represents a promising energy source. This study investigates ...
    • Muligheter og utfordringer knyttet til oppdrett av torsk, kveite, steinbit, røye og piggvar i Norge 

      Nilsen, Stine Fredrikke Westvig (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-06-03)
      I Norge er oppdrettsnæringen en av de største og viktigste næringene i dag. Atlantisk laks har dominert næringen over lengre tid og selv om utviklingen av andre arter har vært til stede, har ingen klart å nå den enorme suksessen som laks har hatt. I fremtiden vil behovet for sjømat øke, og næringen må møte dette behovet på en bærekraftig måte. Utvikling av nye arter er derfor nødvendig. Oppdrett av ...
    • Effekter av fotoperiode- og saltindusert smoltifisering på genuttrykk og histo-morfometriske trekk i hjertet hos atlantisk laks (Salmo salar L.) 

      Larsen, Lovise (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-06-01)
      Norsk oppdrettsfisk går gjennom mange påkjenninger i løpet av produksjonen og det stilles høye krav til god fiskehelse. En av utfordringene i dagens oppdrettsnæring er den høye dødeligheten, og forekomsten av deformiteter i hjertet på syk og død oppdrettsfisk er økende. Det kan være god hjertehelse og smoltifisering har en sammenheng. Smoltifisering er en komplekst og er sammensatt av mange ulike ...
    • Bioplastic Polyhydroxybutyrate production in the genetically engineered microalga Chlamydomonas reinhardtii UVM4 

      Szakallos, Adrian Pedersen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-29)
      Sustainability of production and consumption of plastic remains a pressing matter in our time. The non-degradable nature of conventional plastics poses a growing concern in terms of environmental health and even effects on human health and physiology. Bioplastics are becoming an increasingly popular alternative to conventional plastics. Some bioplastics such as polyhydroxybutyrate (PHB) has been ...
    • Seasonal variation in the nutritional composition and potentially toxic elements of the red macroalga Palmaria palmata in the Arctic 

      Maribu, Ingrid; Elvevold, Kjetil; Eilertsen, Karl-Erik; Blikra, Marthe Jordbrekk (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2025-04-24)
      Algae can be a sustainable food source rich in proteins, polysaccharides, minerals and vitamins. These compounds will vary greatly due to seasonal and environmental fluctuations. The present study investigated the seasonal variations in the nutritional composition and potentially toxic elements of P. palmata harvested monthly in the Arctic, characterized by polar nights and midnight sun. A seasonal ...
    • Determination of chemical contaminants in marine fish species from the coast of Myanmar 

      Soe, Myat Mon (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-23)
      Fish represents an important source of food in Myanmar. Occasionally, fish can be a major route for contaminants that may constitute a health risk to consumers. This study reports the levels of arsenic, mercury, lead, and cadmium in 40 marine fish species from the coast of Myanmar and assesses the potential exposure and health risk of fish consumption. The concentrations of heavy metals (mercury, ...
    • Nutritional value of marine fish species in the coastal areas of Myanmar 

      Kyaw, Khet Nu Wai (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-23)
      Fish plays a major role in the food and nutrition security of many people around the world. Fish are regarded a nutritionally beneficial component of the human diet due to the availability of both macronutrients (protein and fat) and micronutrients (vitamins, minerals, and trace elements). Therefore, fish, may play a key role in the prevention of micronutrient deficiency diseases in low- and ...
    • Biokjemisk sammensetning av vill og oppdrettet rognkjeks (Cyclopterus lumpus) - enzymatisk hydrolyse og bioaktivitet 

      Johnsen, Lena Mari (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-25)
      En økende verdensbefolkning vil ha et økende behov for mat, og derfor er det viktig å lete etter nye matressurser, samt bruke av de uutnyttede ressurser vi allerede har tilgjengelig. I Norge fangstes rognkjeks for høsting av rogn, i tillegg brukes rognkjeksen i havbruksnæringen som en biologisk avlusningsmetode for oppdrettslaks. Restråstoffet av både vill og oppdrettet rognkjeks går hovedsakelig ...
    • I hvilken grad bidrar ASC-sertifisering til å fremme bærekraft og økt legitimitet i oppdrettsnæringen? En kvalitativstudie om ASC-sertifiseringens innflytelse i oppdrettsnæringen 

      Ghebreigziabiher, Sirak Asefaw (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
      Bærekraftig utvikling har blitt et dominerende tema i norsk oppdrettsnæring, og blir betraktet som et sentralt aspekt for å løse utfordringer som næringen står overfor. De sentrale utfordringer i oppdrettsnæring er blant annet rømning, forurensing av det ytre miljø, forekomst av lus og fiskehelserelaterte utfordringer. I tillegg til de miljø og fiskevelferdsmessige utfordringer, er det også stadig ...
    • A 5’ fusion peptide causes heterologous over-expression: designing, cloning and testing the effect of multiple fusion peptide variants in Escherichia coli and Aliivibrio wodanis 

      Skogseth, Ida (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
      Since its introduction, recombinant protein production has opened an important market for industrial applications. While Escherichia coli is undoubtedly the most commonly used bacterium for protein production, its use has limits in the variety of proteins it can successfully produce. One such limitation is the production of cold-adapted proteins. Their high activity at low temperatures and potential ...
    • Koronapandemiens effekter på hvitfiskindustrien. En kvalitativ undersøkelse av industriens tilpasningsevner i krisetider 

      Simonsen, Nicklas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      Denne masteroppgaven har som formål å undersøke hvitfisknæringens evne til å tilpasse seg endringer skapt av Covid-19. Den strategiske tilpasningsevnen undersøkes ved å se om bedriftene har egenskaper som fleksibilitet for å håndtere de usikre omgivelsene skapt av pandemien. Bransjen som studeres er kjent for å operere under en normaltilstand i turbulente omgivelser. Undersøkelsen har avdekket at ...
    • Hvem driver frem innovasjoner? Bedrifters forutsetninger i en gryende næring 

      Sandvik, Maja (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
      Økende etterspørsel etter sjømat stimulerer til innovasjon. Likevel viser flere forsøk på torskeoppdrett uten kommersiell suksess, at oppdrett av marine arter er utfordrende. Med reduserte kvoter på villtorsk er det igjen økt interesse for å etablere seg innen torskeoppdrett. Kunnskapsgrunnlaget er derimot fortsatt svakt og nyetableringer i seg selv innebærer høy risiko. Selv om den gryende næringen ...
    • Den vanskelige avveiningen mellom effektivitet og kvalitet. Effekten av innføringen av dynamiske minstepriser 

      Søgaard, Thea Øvrebø (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
      Økende befolkningsvekst skaper et økt behov for mat. Et slikt press på de allerede eksisterende ressursene fører til behov for å utnytte enhver ressurs fulle ernæringsmessig potensial. Sjømat blir ansett som en viktig kilde for å imøtekomme dette voksende behovet for økt bærekraftig matsikkerhet. Det er derfor viktig å sikre at alle ressurser som høstes fra havet er av høy kvalitet. En utfordring ...
    • Forvaltning av samlet påvirkning på natur i nord: Krav, føringer, praksis og utfordringer 

      Mikkelsen, Eirik Inge; Sørdahl, Patrick Berg; Kvalvik, Ingrid; KLÜTSCH, Cornelya F.C.; Sander, Gunnar; Weber, Charlotte Teresa; Næss, Marius Warg; De Lucia, Vito; Mittenzwei, Camilla Carlsten; Pedersen, Elise Oline; Engen, Sigurd (Research report; Forskningsrapport, 2025)
      Det er mange menneskelige aktiviteter i Nord-Norge som kan påvirke tilstanden for miljø og natur i landsdelen, i tillegg til både klimaendringer og menneskelige aktiviteter utenfor landsdelen. For å beskytte og forbedre miljøet bør den samlede påvirkningen vurderes når ulike myndigheter skal treffe sine beslutninger, inkludert i ulike typer sektorforvaltning. Denne rapporten presenterer 1) en ...
    • New marine ingredients for future salmonid feeds 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Elvevoll, Edel Oddny (Chapter; Bokkapittel, 2024-06-03)
      This chapter discusses how to obtain more food and biomass from the oceans in a way that does not deprive future generations of their benefits. In the future, there will be increased competition for natural resources driven by factors such as population growth and climate change. Aquatic foods are increasingly recognised for their key role in food security and nutrition, not just as a source of ...
    • Økologiske effekter av lakseoppdrett i åpne merder på ville kysttorskbestander — Kunnskapsstatus 

      Strøm, John Fredrik; Berg, Erik; Bjørn, Pål Arne; Bøhn, Thomas; Espeland, Sigurd Heiberg; Fall, Johanna Jennifer Elisabeth; Karlsbakk, Egil Erlingsson; Meier, Sonnich; Sandlund, Nina; Skjæraasen, Jon Egil; Stock, Brian; van der Meeren, Terje; Grefsrud, Ellen Sofie (Research report; Forskningsrapport, 2025-02-26)
      Oppdrett av laksefisk i åpne merder i sjø fører til at fôr, og andre stoffer, havner i vannmassene. Dette kan forventes å påvirke det tilstøtende økosystemet og artene som lever der. Formålet med denne rapporten er å oppsummere tilgjengelig kunnskap om de økologiske effektene av lakseoppdrett på ville kysttorskebestander. Siden 2021 har kysttorsk vært forvaltet i tre forvaltningsområder: sør for ...
    • Contextualizing willingness to pay for sustainable management of agroecosystem services in a rapidly transforming landscape: Insights from the interdunal wetlands of Medinipur Coastal Plain, India 

      Kumar Roy, Asit; Datta, Debajit; Liu, Yajie; Das, Nandini (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2024-05-28)
      Interdunal wetlands of the Medinipur coastal plain provide various agroecosystem services (AES). Local populace had been found to utilize these wetlands for subsistence livelihood since time immemorial. However, many of these wetlands have become degraded by extensive land use conversions along with increasing apathy among young farmers to continue wetland based traditional livelihood practices in ...
    • Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd 

      Joensen, Sjúrður; Humborstad, Odd Børre; Nilsen, Heidi; Sæther, Bjørn-Steinar; Johansen, Anne-May (Research report; Forskningsrapport, 2024)
      Fiske og fangst har en lang historie i Norge. Konservering av fisk har foregått med tørking, salting eller kombinasjoner av disse. For flere arter som torsk, sei, flyndre, sild, brisling og ål har også lagring levende i kortere eller lengre perioder vært viktig. <p> <p>Denne håndboken handler hovedsakelig om levendelagring av snurrevadfanget torsk. Bruk av andre fangstredskap er inkludert. Det ...
    • Ghost fishing efficiency in swimming crab (Portunus trituberculatus) pot fishery 

      Yu, Mengjie; Herrmann, Bent; Cerbule, Kristine; Liu, Changdong; Dou, Yilin; Zhang, Liyou; Tang, Yanli (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2024-02-24)
      Abandoned, lost, or otherwise discarded fishing gear (ALDFG) is a global challenge that negatively affects marine environment through plastic pollution and continued capture of marine animals, so-called “ghost fishing”. In different pot fisheries, ghost fishing related to ALDFG is of concern, including pot fishery targeting swimming crab (Portunus trituberculatus). This study quantified the ghost ...