Antimikrobielle forbindelser i marine makroalger
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/6827Date
2013-11-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Wiik, Sandra DanielsenAbstract
Marin bioprospektering er definert som letingen etter og karakterisering av nye bioaktive forbindelser fra havets ressurser med hensikt å benytte denne kunnskapen kommersielt til utvikling av medisiner, helsekost eller stoffer med annen anvendelse. Verdenshavene dekker 70 % av jordas overflate, og innehar en enorm biodiversistet som er lite utforsket. Det er i dag et behov for å identifisere nye aktive komponenter for å supplementere eller erstatte allerede eksisterende konvensjonelle antibiotika på markedet. Marin bioprospektering er et lovende forskningsfelt for dette, og har derfor fått stor oppmerksomhet rundt om i verden.
Dette studiet besto av ekstraksjon, og videre separasjon ved hjelp av fast-fase separasjon (SPE), av seks marine makroalger (Desmarestia aculeata, Fucus distichus, Alaria esculenta, Enteromorpha intestinalis, Cladophora rupestris, Palmaria palmata). Eluatene/ ekstraktene ble testet for antimikrobiell aktivitet mot fire terrestriske (Pseudomonasaeruginosa, Escherichia coli , Staphylococcus aureus og Corynebacterium glutamicum) og fire marine bakteriestammer (Aeromonas salmonicida og Listonella anguillarum, Carnobacterium divergens og Carnobacterium mobile). Det ble registrert antimikrobiell aktivitet i SPE- eluater fra alle de ulike makroalgene, men bare enkelte av de organiske ekstraktene. Noen av eluatene viste antimikrobiell aktivitet mot alle de 8 bakteriestammene. Aktive SPE- eluater ble videre fraksjonert ved hjelp av høytrykks- væskekromatografi (HPLC), og fraksjonene ble testet for antimikrobiell aktivitet. De aktive fraksjonene ble analysert med massespektrometri LC-MS.
Det ble oppdaget antimikrobielle forbindelser i alle de utvalgte marine makroalgene. I HPLC-fraksjonene til Båetang, ble det karakterisert en rekke florotanniner innenfor i alle fall to av hovedgruppene; floroetholer og eckoler. I HPLC- fraksjoner fra Søl ble det funnet noe som kan tenkes å være mycopsorin-lignende aminosyrer som synes å være ukjente, da de ikke er beskrevet i litteratur, og det kan se ut som HPLC- fraksjoner fra Tarmgrønske inneholder nevrotoksinene anatoksin-a og homo-anatoksin-a. Videre analyse med mer følsomme maskiner må til for å bekrefte identiteten til forbindelsene funnet i dette studiet.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2013 The Author(s)
The following license file are associated with this item: