Strukturer og mineralomvandling i Stensundtjern malmfelt, og dannelse av jernmalmene i Dunderlandsformasjonen.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/7097Date
2014-12-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Lindberg, MartaAbstract
Stensundtjern ligger ved Storforshei, en hall times kjøring fra Mo i Rana. Denne mineralforekomsten er en del av en større jernmineralisering som ligger i Dunderlandsdalen. Jernmineraliseringen her har vært kjent siden før 1800 og har gjennom årenes løp vært forsøkt drevet i flere perioder. De første kildene vi har fra området er fra 1799 da Trondheims-bedriften Mostadsmarkens Jernverk gjorde krav på jern-mineraliseringene. Den første grundige geologiske beskrivelsen kom i 1899, og var et resultat av arbeidet til O.A. Corneliussen.
Rana Gruber AS driver i dag utvinning av jernmineraliseringene i Dunderlandsdalen, disse er en del av Dunderlandsformasjonen. Jernmineraliseringen i Dunderlandsdalen er delt inn i to litologier. Det er den mindre fosfor-rike Storforshei jernformasjon det i dag er drift. Jernmineraliseringene i Dunderlandsformasjoner regnes å være av Neoproterozoisk alder, og ligger som en sekvens i Ramnålidekket, som er en del av det øverste alloktonet i Den Kaledonske fjellkjeden.
Mineraliseringen består av hematitt og magnetitt. Deres sammenheng med de strukturelle elementene i studieområdet er her blidt undersøkt. Det har også vært et fokus å forsøke å finne en utløsende faktor for omvandlingen fra hematitt til magnetitt.
Videre har man også forsøkt å bestemme avsettningsmiljø og dannelse, samt klassifisere jernformasjonen innen de rammene som foreligger i litteraturen i dag.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2014 The Author(s)
The following license file are associated with this item: