Alternativ muntlig kommunikasjon i matematikk. Fra et tradisjonelt til et alternativt muntlig kommunikasjonsmønster
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/8086Date
2015-05-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Aronsen, FredericAbstract
I masteroppgaven fokuseres det på alternativ muntlig kommunikasjon i matematikkundervisningen for elevene. Hensikten med undersøkelsen var å få en forståelse for hvordan det tradisjonelle IRF kommunikasjonsmønsteret (Lemke 1990:8, Grevholm 2013:241), som tradisjonelt er blitt brukt i matematikkundervisningen, kan endres ved at lærer legger til rette for alternativt muntlig kommunikasjon i matematikkundervisningen. Problemstillingen er: Hvordan kan jeg som lærer legge til rette for alternativ muntlig kommunikasjon i matematikkundervisningen? Det blir brukt teori som omhandler et tradisjonelt kommunikasjonsmønster og alternative kommunikasjonsmønstre for å belyse bruken av de ulike mønstrene, og hvordan de kan fungere i undervisningen.
Undersøkelsen er forankret vitenskapsteoretisk under det konstruktivistiske perspektivet (Postholm 2005:20). Det er brukt kvalitative forskningsmetoder som strukturert observasjon og filmopptak. Utvalget bestod av en gruppe elever. Ved bruk av observasjon var det mulig å erfare hvilke aktiviteter som førte til utvikling av elevenes læring. Aksjonslæring er valgt som tilnærming i undersøkelsen. Hensikten med aksjonslæring er å lære i og av det som skjer i praksisfelte (Tiller 2006:52).
Som analytisk tilnærming ble det brukt personsentrerte og temasentrerte analytiske tilnærminger (Thagaard 2009:149). De valgte alternative redskapene for å legge til rette for alternativ muntlig kommunikasjon fungerte godt i forhold til å holde fokus på kommunikasjonen i undervisningen. John Van De Walle sin trefase struktur for gjennomføring av undervisningen omhandler førfasen, underfasen og etterfasen (Van De Walle et al. 2010:51). Denne strukturen var et godt redskap for muntlig kommunikasjon. Videre ble Suzanne Chapin sine fem prinsipper brukt som redskap for å legge til rette for å praktisere alternativ muntlig kommunikasjon (Chapin et al. 2003:105-108), samt at hennes fem ”talk moves” ble brukt som redskap for å praktisere alternativ muntlig kommunikasjon (Chapin et al. 2003:13-15).
Resultatene fra undersøkelsen viste at det var mulig å praktisere alternativ muntlig kommunikasjon i matematikkundervisningen. De redskapene som var valgt for utprøving av et alternativ muntlig kommunikasjon, bidro til at det var mulig å kjenne igjen bruk av alternative muntlige kommunikasjonsmønstre, og når det ble tatt i bruk et tradisjonelt IRF kommunikasjonsmønster.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2015 The Author(s)
The following license file are associated with this item: