Glucose metabolism, genetic factors, vitamin D binding protein and directly measured free 25-hydroxyvitamin D -Results from a randomized controlled trial with high-dose vitamin D supplementation in subjects with prediabetes
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/9424Dato
2016-04-21Type
Doctoral thesisDoktorgradsavhandling
Forfatter
Sollid, Stina ThereseSammendrag
Tidligere studier har vist en sammenheng mellom vitamin D-nivåer og type 2 diabetes, men om vitamin D kan brukes for å forebygge type 2 diabetes, har ikke vært kjent.
511 personene ble inkludert i studien og jevnt fordelt til å motta enten ukentlig høy-dose vitamin D-tilskudd eller narremedisin (placebo). Etter ett år var det ingen effekt av vitamin D-tilskudd på utviklingen av type 2 diabetes eller blodsukker, og heller ingen effekt på blodtrykk eller kolesterol. Hos personer med normalt D vitamin-nivå kan derfor ikke ekstra tilskudd av vitamin D anbefales for å forebygge type 2 diabetes, eller for å bedre blodsukker, blodtrykk eller kolesterol. Ved studiestart hadde de fleste i både vitamin D og placebo gruppen normale D vitamin-nivåer, dermed kan vi ikke utelukke at vitamin D kan ha en gunstig effekt hos personer med uttalt vitamin D-mangel.
Vi fant videre at genetiske forhold, vekt og utgangsnivå av vitamin D påvirker hvor mye vitamin D-nivået øker etter vitamin D-tilskudd. Disse store individuelle variasjonene i vitamin D-nivå økning bør tas hensyn til når en gir anbefalinger om vitamin D-tilskudd.
Vanligvis måles det den totale mengde av vitamin D i blodet, både den delen som er bundet til bindeproteiner og den delen som sirkulerer fritt. I vår studie har vi målt separat både den frie, bundne og totale mengde vitamin D. Resultatene tyder på at den totale mengde vitamin D, som er enklest å måle, fortsatt er det en bør bruke til å vurdere en persons vitamin D status.
Beskrivelse
The papers of this thesis are not available in Munin.
Paper I. Sollid, ST et al. No effect of high-dose vitamin D supplementation on glycemic status or cardiovascular risk factors in subjects with prediabetes. Available in Diabetes Care 2014;37:2123–2131
Paper II. Sollid, ST et al. Large individual differences in serum 25-hydroxyvitamin D response to vitamin D supplementation: effects of genetic factors, body mass index, and baseline concentration. results from a randomized controlled trial. Available in Hormone and Metabolic Research 2016; 48(01): 27-34
Paper III. Sollid, ST et al. Effects of vitamin D binding protein phenotypes and vitamin D supplementation on serum total 25(OH)D and directly measured free 25(OH)D. (Manuscript). Published version available in European Journal of Endocrinology April 1, 2016 174 445-452
Paper I. Sollid, ST et al. No effect of high-dose vitamin D supplementation on glycemic status or cardiovascular risk factors in subjects with prediabetes. Available in Diabetes Care 2014;37:2123–2131
Paper II. Sollid, ST et al. Large individual differences in serum 25-hydroxyvitamin D response to vitamin D supplementation: effects of genetic factors, body mass index, and baseline concentration. results from a randomized controlled trial. Available in Hormone and Metabolic Research 2016; 48(01): 27-34
Paper III. Sollid, ST et al. Effects of vitamin D binding protein phenotypes and vitamin D supplementation on serum total 25(OH)D and directly measured free 25(OH)D. (Manuscript). Published version available in European Journal of Endocrinology April 1, 2016 174 445-452
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: