Lokalmedisinske sentre som «halvannenlinje-tjeneste» i distrikts-Norge
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/9451Åpne
Rune Skogheims 5.årsoppgave for medisin profesjonsstudium, om lokalmedisinske sentre (PDF)
Dato
2016-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Skogheim, RuneSammendrag
1 SAMMENDRAG
1.1 Bakgrunn
Unødvendige innleggelser og lang liggetid på sykehus koster mye penger og kan være belastende for pasientene. Samhandlingsreformen fra 2010 slo fast at kommunene skulle sørge for en større del av helsetjenestene enn tidligere, slik at flere pasienter skulle få bedre og mer helhetlig oppfølging nærmere der de bor. Denne utfordringen har en del kommuner i distriktene møtt ved å etablere «lokalmedisinske sentre» som skal tilby et høyere omsorgsnivå lokalt enn før.
1.2 Formål
Ved å fokusere på noen utvalgte virksomheter, ville jeg undersøke hva lokalmedisinske sentre og sykestuer er og hvordan de fungerer i dagens helseorganisasjon. Som eksempel ønsket jeg å gjennomføre en kartlegging av pasientforløp ved Valdres lokalmedisinske senter (VLMS). Jeg ønsket også å belyse hvorfor og hvordan helsepolitiske føringer har ledet til etableringen av denne typen institusjoner.
1.3 Materiale og metode
Jeg har gjort en litteraturstudie om sykestuer som alternativ til sykehusopphold, med særlig fokus på veletablerte institusjoner i Finnmark og Hallingdal. I tillegg har jeg kartlagt pasientforløp i syv måneder av oppstartsfasen ved VLMS. VLMS består av to avdelinger: Intermediær avdeling (IMA) og Kommunale akutte døgnplasser (KAD). Sykepleiere har fortløpende registrert variabler tilknyttet de innlagte pasientene.
1.4 Resultater
Rundt halvparten av pasientene ved VLMS ble lagt inn etter behandling på sykehus. Eldre med kommunale hjemmetjenester utgjorde halvparten av pasientmassen. Pasientene som ble innlagt på VLMS hadde et bredt spekter av innleggelsesårsaker, men problemstillinger knyttet til hjerte- og karsystemet, luftveiene, kreft og beinbrudd var de vanligste. Gjennomsnittlig liggetid på IMA var 4,5 døgn. Funnene samsvarer i stor grad med erfaringer fra sykestuene i Finnmark og Hallingdal sjukestugu.
1.5 Konklusjon
Lokalmedisinske sentre vil kunne håndtere oppgaver som kan redusere antallet sykehusinnleggelser og korte ned mange sykehusopphold. Dette vil både kunne gi økonomiske besparelser og mer pasientvennlig oppfølging nærmere hjemmet.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: