Utfordringer ved informert samtykke ved non-invasiv prenatal testing
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/9472Date
2016-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Bakgrunn: Målet med denne oppgaven er å belyse ulike etiske utfordringer ved informert samtykke ved non-invasiv prenatal testing (NIPT).
Materiale og metode: Systematisk litteratursøk i PubMed: 281 resultater, satt til slutt igjen med 16 artikler med tema relevant for oppgaven.
Resultater: Det er umulig å informere gravide/par om alle tenkelige følger av screening ved NIPT. Gravide må velge om de vil la seg teste selv om testresultatet ikke er 100% sikkert, og må ved funn ta videre valg uten å vite sikkert hvordan testresultatet uttrykker seg i alvorlighetsgrad av sykelige tilstander hos barnet. Mange gravide ønsker personlig veiledning med helsepersonell i forbindelse med veiledning rundt NIPT, og mange opplever mangel på informasjon. Helsearbeidere sitt syn på samtykkeprosessen, avhenger av om det gjelder invasiv diagnostikk eller NIPT; færre mente det var nødvendig å legge rådgivning og testing til ulike dager, eller nødvendig med skriftlig samtykke fra kvinnen.
Konklusjon: Ved NIPT, er mulighetene for testing enorme, og antallet gravide som ønsker å la seg teste, kan ekspandere. Den gravide trenger informasjon om muligheter og begrensninger ved testen, og rom for å stille spørsmål. Det må legges strategier for hvordan valget om å la seg teste, blir frivillig, og at rådgivningen er nøytral.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1311]
Copyright 2016 The Author(s)
The following license file are associated with this item: