Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEilertsen, Karl-Erik
dc.contributor.authorMaribu, Ingrid
dc.date.accessioned2025-03-25T07:58:38Z
dc.date.available2025-03-25T07:58:38Z
dc.date.issued2025-04-10
dc.description.abstract<p>There is an increasing need for new sustainable food sources to meet the demands of a growing population. Marine protein, mainly from fish, constitutes 6.2 % of the global protein consumption today. The marine environments have the potential to play a significant role in future food security by increasing the utilisation of traditional and new species. Seaweeds have a long tradition as a food source and are gaining interest as a potential protein source. The rigid cell wall in seaweeds makes digestion and extraction of protein and other valuable components challenging. There are several new, sustainable methods of extraction that are being investigated for efficient disruption of the cell wall structures. This includes methods such as pulsed electric field, ultrasound, and enzymes. <p>This thesis aimed to investigate the efficiency of novel, greener processing techniques to increase protein yields from the red seaweed <i>Palmaria palmata</i>. The methods investigated were pulsed electric field, ultrasound, and enzymes. In addition, the seasonal variation of the biochemical composition of <i>P. palmata</i> was investigated to optimise utilisation and identify potential bottlenecks for consumption. <p>Pulsed electric field and ultrasound treatments of <i>P. palmata</i> showed limited effect on disrupting the cell wall structures, where the supernatants were rich in galactose and ash, and contained limited amounts of protein. Enzymatic-assisted extraction, on the other hand, showed a high potential in disrupting the cell wall structures, increasing the extraction yields of xylose and glucose significantly. This resulted in a protein enrichment in the pellets. There were no synergistic or additive effects by combining pulsed electric field or ultrasound with enzymatic extraction. The protein-enriched pellets have a high potential as a food and feed ingredient. <p>The analysed compounds in <i>P. palmata</i> showed a clear seasonal trend, with higher protein, ash and iodine contents during winter and spring and lower contents during summer and autumn. The dry matter and sugar (carbohydrates) contents showed an opposite trend. In addition to seasonal variations, there were significant differences between two harvesting sites that represented highly different environments. At one of the sites, the material was harvested in the intertidal zone (Håkøybotn), whereas at the other site (Kårvik), the material was harvested from a floating bridge where the material was permanently submerged underwater. This was reflected in the protein and iodine content, with higher protein content in the material from Kårvik, and higher iodine content in the material from Håkøybotn. It is important to have knowledge about such seasonal and geographical impacts on the biochemical composition when choosing a harvesting site and time, as it can have a large effect on the final products.en_US
dc.description.abstract<p>Det er et økende behov for nye bærekraftige matkilder for å møte kravene til en voksende befolkning. Marint protein, hovedsakelig fra fisk, utgjør i dag 6,2 % av det globale proteininntaket. De marine miljøene har potensial til å spille en betydelig rolle i fremtidig matsikkerhet ved økt utnyttelse av tradisjonelle og nye arter. Sjøgress har en lang tradisjon som matkilde og får økende interesse som en potensiell proteinkilde. Den stive celleveggen i tang og tare gjør fordøyelse og ekstraksjon av protein og andre verdifulle komponenter utfordrende. Det er flere nye, bærekraftige metoder for ekstraksjon som undersøkes for effektiv forstyrrelse av celleveggstrukturer. Dette inkluderer metoder som pulserende elektrisk felt, ultralyd og enzymer. <p>Denne avhandlingen hadde som mål å undersøke effektiviteten av nye, grønnere prosesseringsteknikker for å øke proteinutbyttet fra den røde algen <i>Palmaria palmata</i>. Metodene som ble undersøkt var pulserende elektrisk felt, ultralyd og enzymer. I tillegg ble den sesongmessige variasjonen av den biokjemiske sammensetningen av <i>P. palmata</i> undersøkt for å optimalisere utnyttelsen og identifisere potensielle flaskehalser for konsum. <p>Behandlinger med pulserende elektrisk felt og ultralyd av <i>P. palmata</i> viste begrenset effekt på å forstyrre celleveggstrukturene, hvor supernatantene var rike på galaktose og aske, og inneholdt begrensede mengder protein. Enzymassistert ekstrakjon, derimot, viste et høyt potensial i å forstyrre celleveggstrukturene, og økte ekstraksjonsutbyttet av xylose og glukose betydelig. Dette resulterte i en proteinberikelse i pelleten. Det var ingen synergistiske eller additive effekter ved å kombinere pulserende elektrisk felt eller ultralyd med enzymatisk utvinning. De proteinberikede pelletene har et høyt potensial som mat- og fôringrediens. <p>De analyserte forbindelsene i <i>P. palmata</i> viste en klar sesongmessig trend, med høyere protein, aske og jodinnhold om vinteren og våren, og lavere innhold om sommeren og høsten. Tørrstoff og sukkerinnholdet (karbohydrater) viste en motsatt trend. I tillegg til sesongvariasjoner var det betydelige forskjeller mellom to høstingssteder som representerte svært forskjellige miljøer. På det ene stedet ble materialet høstet i tidevannssonen (Håkøybotn), mens det på det andre stedet (Kårvik) ble høstet fra en flytebrygge hvor materialet var permanent under vann. Dette ble reflektert i protein og jodinnholdet, med høyere proteinnivå i materialet fra Kårvik, og høyere jodinnhold i materialet fra Håkøybotn. Det er viktig å ha kunnskap om slike sesongmessige og geografiske påvirkninger på den biokjemiske sammensetningen når man velger høstingssted og tid, da dette kan ha stor effekt på sluttproduktene.en_US
dc.description.doctoraltypeph.d.en_US
dc.description.popularabstractAs the global population grows, finding new sustainable food sources is increasingly important. Marine protein, mainly from fish, makes up about 6.5% of the world's protein consumption. The oceans have great potential to contribute to future food security. Seaweeds, used as food for centuries, are now being explored as a promising protein source. However, extracting protein from seaweeds is challenging due to their tough cell walls. This PhD thesis explores innovative and eco-friendly methods to increase protein yields from the red seaweed Palmaria palmata. The study focused on pulsed electric field, ultrasound, and enzymes, and examined seasonal biochemical composition changes to optimize use and identify challenges. Results showed limited success with pulsed electric field and ultrasound in breaking down cell walls, while enzyme-assisted extraction gave promising results. Seasonal and geographical variations in biochemical composition were also observed, highlighting the importance of selecting optimal harvesting sites and times.en_US
dc.description.sponsorshipThis thesis was funded through the Nofima-funded project Peptek.en_US
dc.identifier.isbn978-82-8266-277-2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/36767
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.relation.haspart<p>Paper I: Maribu, I., Blikra, M.J., Eilertsen, K.E. & Elvevold, K. (2024). Protein enrichment of the red macroalga <i>Palmaria palmata</i> using pulsed electric field and enzymatic processing. <i>Journal of Applied Phycology, 36</i>, 3665–3673. Also available in Munin at <a href=https://hdl.handle.net/10037/35021>https://hdl.handle.net/10037/35021</a>. <p>Paper II: Maribu, I., Elvevold, K., Eilertsen, K.E. & Blikra, M.J. Seasonal Variation in the Nutritional Composition and Potentially Toxic Elements of the Red Macroalga <i>Palmaria palmata</i> in the Arctic. (Manuscript under review). <p>Paper III: Maribu, I., Blikra, M.J., Eilertsen, K.E. & Elvevold, K. Ultrasound and enzymatic processing of <i>Palmaria palmata</i> – effects on biochemical components. (Manuscript under review).en_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2025 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0en_US
dc.rightsAttribution 4.0 International (CC BY 4.0)en_US
dc.subjectSeaweeden_US
dc.subjectPre-processingen_US
dc.subjectProteinen_US
dc.subjectEnzyme-assisted extractionen_US
dc.subjectPulsed electric fielden_US
dc.subjectUltrasounden_US
dc.titlePre-processing of red seaweeds to increase the protein yielden_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.typeDoktorgradsavhandlingen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
No Thumbnail [100%x240]

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)