Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRingø, Einar
dc.contributor.authorHartviksen, Mali Anja Bjerkhaug
dc.date.accessioned2015-07-29T13:43:19Z
dc.date.available2015-07-29T13:43:19Z
dc.date.issued2015-06-16
dc.description.abstractThe research presented in this thesis aims to gain knowledge on the impact of a variety of alternative feed ingredients for which there is an increasing use for in Atlantic salmon feed. In focus were effects on the community population and metabolism of intestinal microbiota, its ability to compete with pathogens, gut physiology and health as well as fish performance and feed utilization. The results of the study revealed that the autochthonous microbiota was dominated by Corynebacteriaceae and the allochthonous microbiota was dominated by Lactobacillaceae regardless of diet, indicating a more stable intestinal microbiota than previously reported. Furthermore, results indicate that Atlantic salmon has the ability to compensate for low digestible feed ingredients by increasing the specific activity of leucine aminopeptidase and as such provide growth following feeding with feather meal close to that of fishmeal. By using ex vivo exposure of the intestine to pathogen bacteria, the effect of alternative feed ingredients was also investigated for their potential to make the host more susceptible to disease through intestinal invasion. The result from this trial revealed that use of alternative feed ingredients may intensify the damage resulting from the exposure of pathogen bacteria, but also that these damages can be alleviated by pre-exposing the intestine to probiotic bacteria. In conclusion pea protein concentrate and poultry by-product are highly useful for use as fishmeal replacements, soy protein concentrate and extracted sunflower should be used with caution due to potentially negative effects on the digestive physiology and feather meal merits further study due to its potential to modulate the digestive enzyme activity.en_US
dc.description.doctoraltypeph.d.en_US
dc.description.popularabstractAlternative råvarer er kjent for å påvirke fiskens tarm bakterier, fordøyelsesenzym aktiviteter og tarm morfologi, men for en del råvarer i kommersielt bruk i dag er det lite informasjon tilgjengelig angående dette. Formålet med avhandlingen er derfor å generere kunnskap om effekten av alternative råvarer fra planter (solsikke, soya og erter) og animalske bi-produkter (hønemel og fjørmel) som er i bruk kommersielle fôr til Atlanterhavslaksen. Effekten av de ulike råvarene ble først utforsket med ett 12 uker langt fôringsforsøk med 20 % inklusjon av de alternative råvarene hvorpå histologiske, fysiologiske, mikrobiologiske og vekst parametere ble målt i Atlanterhavslaksen. Resultatene viser at tarmbakterier assosiert med tarm mukosaen var dominert av Corynebacteriaceae mens tarmbakteriene assosiert med tarminnholdet var dominert av Lactobacillaceae. Disse resultatene indikerer at laksens mikrobiota kan være mer stabilt en tidligere antatt. I tillegg viser resultatene blant annet at fisken har en evne til å kompensere for lavt fordøyelige råvarer ved å øke enzym aktivitetene og dermed gi så å si samme vekst etter fôring med fjørmel som med fiskemel. Det ble også undersøkt om råvarene gjorde fisken mer utsatt for sykdom gjennom infeksjon av tarmen ved å utsette tarm fra fisk fôret på de ulike råvarene for patogen bakterie ex vivo. Resultatene viser at bruk av alternative råvarer kan forverre skaden forårsaket av patogene bakterier, men og at skaden kan lindres ved å eksponere tarmen for probiotiske bakterier på forhånd.en_US
dc.description.sponsorshipNorges Forskningsråd og EWOS Innovationen_US
dc.descriptionPapers number I and II in this thesis are not available in Munin: <br>I: M. Hartviksen, J.L.G. Vecino, E. Ringø, A.-M. Bakke, S. Wadsworth, Å. Krogdahl, K. Ruohonen, A. Kettunen: 'Alternative dietary protein sources for Atlantic salmon (Salmo salar L.) effect on intestinal microbiota, intestinal and liver histology and growth', available in <a href="http://dx.doi.org/10.1111/anu.12087">Aquaculture Nutrition, 20, 381-398</a> <br>II: Mali Hartviksen, Anne Marie Bakke, José G. Vecino, Einar Ringø, Åshild Krogdahl: 'Evaluation of the effect of commercially available plant and animal protein sources in diets for Atlantic salmon (Salmo salar L.): Digestive and metabolic investigations', available in <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10695-014-9953-4">Fish Physiology and Biochemistry, 40, 1621-1637</a>en_US
dc.identifier.isbn978-82-8266-098-3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/7874
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_7460
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2015 The Author(s)
dc.subject.courseIDDOKTOR-002en_US
dc.subjectAtlantic salmonen_US
dc.subjectAlternative feed ingredientsen_US
dc.subjectGut microbiotaen_US
dc.subjectGut physiologyen_US
dc.subjectprobioticen_US
dc.subjectpathogenen_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Fiskehelse: 923en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922en_US
dc.titleReplacement of fishmeal with alternative proteins in diets for Atlantic salmon (Salmo salar L.): A study on the microbiota, morphology and function of the intestineen_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.typeDoktorgradsavhandlingen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel