Antimicrobial resistance due to the use of biocides and heavy metals: a literature review
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/19588Dato
2016-12-09Type
Research reportForskningsrapport
Forfatter
Tronsmo, Arne; Gjøen, Tor; Sørum, Henning; Godfroid, Jacques; Yazdankhah, Siamak Pour; Jelmert, Anders; Klein, Joern; Okoli, Arinze Stanley; Ytrehus, Bjørnar; Skaar, IdaSammendrag
In June 2016,the Norwegian EnvironmentAgencyrequestedthe Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) to conducta literature reviewregardingdevelopment of bacterial resistance to biocides and heavy metals and cross-resistance to antimicrobial agents(e.g.,antibiotics)in bacteria, with the following mandate:
1.List chemical substancesthat may contribute to increased antimicrobial resistance.
2.Describe the substanceslisted in question 1 that are used/in use in Norway and assess which fieldsof applications that have the potential tocontribute to increased resistance.
3.Range the substancesaccording to field of application that is assumed to have the strongest effect on development of resistance, based on characteristics and amount used.
4.Identify knowledge gaps according to the effectof these substanceson development of resistance. Miljødirektoratet ba Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i juni 2016 om å gjennomføre et litteratursøk om utvikling av bakteriell resistens mot biocider og tungmetaller og kryssresistens mot antimikrobielle midler, med følgende mandat:
1. Liste opp hvilke kjemiske stoffer som kan ha resistensdrivende effekt hos mikroorganismer.
2. Beskrive hvilke av disse kjemiske stoffene som er brukt/brukes i Norge, og vurdere hvilkebruksområder som potensielt kan ha resistensdrivende effekt.
3. Foreta en rangering av hvilke kjemiske stoffer og bruksområder somantas å være mest resistensdrivende, basert på stoffenes egenskaper og bruksomfang i Norge.
4. Identifisere kunnskapshull vedrørende effekten av kjemiske stoffer på resistensutvikling.
1.List chemical substancesthat may contribute to increased antimicrobial resistance.
2.Describe the substanceslisted in question 1 that are used/in use in Norway and assess which fieldsof applications that have the potential tocontribute to increased resistance.
3.Range the substancesaccording to field of application that is assumed to have the strongest effect on development of resistance, based on characteristics and amount used.
4.Identify knowledge gaps according to the effectof these substanceson development of resistance.
1. Liste opp hvilke kjemiske stoffer som kan ha resistensdrivende effekt hos mikroorganismer.
2. Beskrive hvilke av disse kjemiske stoffene som er brukt/brukes i Norge, og vurdere hvilkebruksområder som potensielt kan ha resistensdrivende effekt.
3. Foreta en rangering av hvilke kjemiske stoffer og bruksområder somantas å være mest resistensdrivende, basert på stoffenes egenskaper og bruksomfang i Norge.
4. Identifisere kunnskapshull vedrørende effekten av kjemiske stoffer på resistensutvikling.
Beskrivelse
Source at https://vkm.no/
Forlag
Norwegian Scientific Committee for Food SafetyVitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)