Solenergi i Longyearbyen
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/36393Dato
2020-02-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Nystad, JonasSammendrag
Denne rapporten presenterer og drøfter implementering av større mengder solkraft i energisystemet i Longyearbyen. Solkraft er ikke det første man tenker på når man nevner Svalbard, men som absolutt viser seg å ha et potensial så langt nord. Mye på grunn av midnattssolen og kaldt klima.
Det eksisterer allerede noen installasjoner av solkraft i og rundt Longyearbyen. Disse har blitt kartlagt og driftserfaringer man har samlet inn fra disse har blitt undersøkt. Det er kun én av disse som er koblet til kraftnettet. Netteier (Lokalstyre med Energiverket) har vært svært tilbakeholden til å koble distribuert PV-produksjon til deres nett, med god grunn.
Implementering av intermitterende produksjon en innviklet utfordring å løse på grunn av dagens driftssituasjon hvor ett kullkraftverk forsyner byen med både strøm og varme, kombinert med et svakt overføringsnett. En overgang til et fullstendig fornybart energisystem i Longyearbyen vil være en tidskrevende prosess. Og det er spesielt viktig at forsyningen er pålitelig og robust da det ikke eksisterer andre måter å varme opp hus på, sett bort fra begrenset reservekraft som avhenger av diesel.
Løsningen problemstillingene relatert til energisystemet i Longyearbyen vil gi verdifull innsikt og data for hvordan man kan implementere fornybare energikilder i arktiske forhold.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2020 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: