En kvalitativ studie om opplevelse og håndtering av hukommelsesvansker
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/11615Dato
2016-10-04Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Jensen, TorfinnSammendrag
I rehabilitering for personer med hukommelsesvansker som følge av hjerneskade eller kognitive funksjonsnedsettelser, er en målsetning å øke selvstendighet i daglige gjøremål for å mestre livet sitt. De opplever som regel et endret liv, med nye begrensninger og mindre personlige ressurser, som skal leves i hjemlige og kjente omgivelser.
Denne studien har hatt som formål å undersøke hvordan personer med hukommelsesvansker opplever vanskene i dagliglivet, og hvilke strategier de bruker i dagliglivet. I studien har informantenes subjektive opplevelser av hukommelsesvansker og hvordan disse mestres blitt analysert. Jeg har intervjuet tre personer med moderate hukommelsesvansker om deres opplevelse av utførelse og deltakelse i daglige gjøremål. Felles for informantene er at de har vært på primært og sekundært rehabiliteringsopphold, bor hjemme og bruker ytre strategier for å mestre hukommelsesvansker. En informant har multippel sklerose og to har følgetilstander etter traumatiske hjerneskader.
Tilnærmingsmetoden er fenomenologisk-hermeneutisk fokusert, og tar utgangspunkt i semistrukturerte dybdeintervju Nøkkelord: Hukommelse, hukommelsesstrategier, habituell og aktuell kropp, kroppens tids og romoppfatning, kroppens intensjonalitet, dis- og dys-apperance, extended mind, opplevelse av sammenheng, utførelseskapasitet, vilje- og vanesystem.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: