Show simple item record

dc.contributor.advisorKlingenberg, Claus
dc.contributor.authorSørensen, Martin
dc.date.accessioned2017-10-06T12:43:55Z
dc.date.available2017-10-06T12:43:55Z
dc.date.issued2017-09-29
dc.description.abstractAims: The aims was to describe prevalence`s of allergic disease in adolescents and study associations between allergic diseases and Staphylococcus aureus. Secondly, to study cross-reactivity in fish allergic children and the utility of existing and novel tests for fish allergy. Material and Methods: Prevalence of allergic diseases and associations to Staphylococcus aureus was studied in a cross-sectional study including 868 adolescents using a questionnaire and clinical examinations/laboratory tests. Cross-reactivity in fish allergy was studied with food challenges with different fish species, questionnaire and measurement of specific IgE in 35 fish allergic children. Results: Prevalence of asthma, atopic dermatitis and allergic rhinitis was 11.9%, 10.4% and 26.0%, respectively. 10% had more than one allergic disease and the lifetime prevalence for any allergic disease was 45.1 %. 40% were sensitized to at least one allergen. S.aureus carriage was associated with the severity of allergic disease whereas sensitization to staphylococcal enterotoxins was associated with allergic multimorbidity and poly-sensitization to food and inhalant allergens. Partial tolerance was found in one third of fish allergic children regarding any allergic symptoms and in more than half regarding only objective allergic symptoms. IgE to cod extract >8.2 kUA/L or salmon extract >5.0 kUA/L discriminated best between non-tolerance and partial tolerance. Sensitization to enolase or aldolase were found only in patients with objective allergic symptoms, but were negative in many patients with allergy. Conclusions: Staphylococcus aureus carriage may play a role in disease severity, whereas sensitization to staphylococcal enterotoxins may play a role in poly-sensitization to food- and inhalant allergens and allergic multimorbidity. Cross-reactivity among fish allergic patients is common, but tolerance to some species exist in around one third and should be identified to avoid unnecessary food restrictions. A combination of clinical history and sIgE to fish-allergen extracts and molecules may reduce the number of food challenges needed for specific diagnosis of fish allergy.en_US
dc.description.doctoraltypeph.d.en_US
dc.description.popularabstractMålsettingen med denne avhandlingen var å beskrive forekomsten av allergisk sykdom blant ungdom I Nord-Norge og undersøke sammenhengen mellom bakterien gule stafylokokker og utvikling av allergisk sykdom. En annen målsetting var å finne i hvilken grad barn som er allergisk for fisk kan tåle noen typer fisk og hvor gode eksisterende og nye blodprøver er til å diagnostisere fiskeallergi. Forekomst av allergisk sykdom og sammenheng med gule stafylokokker ble undersøkt i en stor ungdomsundersøkelse (Fit Futures) som en del av Tromsøundersøkelsen, mens fiskeallergi ble undersøkt ved å gi torsk, laks og makrell til 35 barn og ungdom med kjent fiskeallergi. (matvareprovokasjon) Ungdomsundersøkelsen viste at 45% av all ungdom har eller har hatt astma, eksem eller høysnue innen de blir 18 år. Når undersøkelsen ble gjennomført hadde 12% astma, 10% eksem og 26 % høysnue. Det ser ut til at bærerskap av gule stafylokokker i nesen påvirker alvorlighetsgraden av disse sykdommene. Dersom immunforsvaret har laget antistoffer mot gifter som er produsert av gule stafylokokker, ser dette ut til å bidra til utvikling av mange allergiske sykdommer og mange allergier. Det var svært vanlig å reagere på både torsk, laks og makrell, men nesten en tredjedel av barn med fiskeallergi kunne likevel spise minst en type fisk uten å få noen allergisk reaksjon. Det er viktig å identifisere disse barna slik de unngår unødvendige matrestriksjoner. Dagens allergiprøver er ikke optimale og den beste testen er å gi en prøvedose og se om det tilkommer allergisk reaksjon. Dette er tidkrevende og kan være plagsomt og risikabelt for pasienten. Vi fant at ved å kombinere sykehistorien med resultatene av gamle og nye allergiprøver, kan de fleste få riktig diagnose uten å måtte gjennomgå slike provokasjoner.en_US
dc.description.sponsorshipHelse Nord, UiT Norges Arktiske Universitet, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Odd Bergs medisinske forskningsfond, Norges Astma- og Allergiforbunds forskningsfond, Klosterstiftelsens forskningsfond, Norsk Forening for Allergologi og Immunpatologi`s forskningsfond.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/11634
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2017 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Pediatri: 760en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Pediatrics: 760en_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag: 710::Medisinsk immunologi: 716en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Basic medical, dental and veterinary science disciplines: 710::Medical immunology: 716en_US
dc.subjectFit Futures
dc.subjectThe Tromsø Study
dc.subjectTromsøundersøkelsen
dc.titleThe role of Staphylococcus aureus in allergic disease and cross-reactivity in fish allergyen_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.typeDoktorgradsavhandlingen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)