Body mass index i ungdomsårene og risiko for død. En prospektiv kohortstudie bestående av 238 839 unge norske menn
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/13740Dato
2017-09-10Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Danielsen, Eirin Marlene KarlsenSammendrag
Bakgrunn: Prevalensen av overvekt og fedme har økt globalt i en slik grad at det snakkes om at vi står ovenfor global fedmeepidemi. Forskningslitteratur har vist at overvekt og fedme i ungdomstiden øker risikoen morbiditet og mortalitet.
Formål: Jeg ønsker å undersøke sammenhengen mellom BMI i ungdomsalder og mortalitet i en nasjonal populasjon bestående av menn.
Materiale og metode: Datamaterialet er utlevert av Forsvarets helseregister. Studiepopulasjonen består av 238 839 norske menn født i tidsrommet 1951-1962, som møtte på sesjon i perioden 1970-1979 i en alder av 17-19 år. En univariat Cox proporsjonal regresjonsmodell ble benyttet for å estimere hasard ratio for død. Individene ble fulgt fra dato for sesjon til dato for den hendelsen som kom først av død eller slutten av oppfølgningsperioden 31.12.12. Den kategoriske variabelen BMI ble inkludert i analysene: Undervekt (BMI <18,5), normal vekt (referansegruppe) (BMI 18,5-24,9), fedme grad 1 (BMI 30-34,9) og fedme grad 2/3 (BMI ≥35).
Resultater: I løpet av en gjennomsnittlig oppfølgingstid på 37,4 år ble 13 304 dødsfall registrert. Hasard ratio for død var 1,07 (95% KI 0,998-1,15) ved undervekt, 1,42 (95% KI 1,34-1,52) ved overvekt, 2,12 (95% KI 1,82-2,47) ved fedme grad 1 og 3,08 (95% KI 2,26-4,18) ved fedme grad 2-3.
Konklusjon: Overvekt og fedme blant 17-19 år gamle menn var signifikant assosiert med økt risiko for død.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: