dc.contributor.advisor | Nilssen, Hugo | |
dc.contributor.author | Isaksen, Øyvind Magnus | |
dc.contributor.author | Kristiansen, Mauritz Mjøen | |
dc.date.accessioned | 2008-12-08T15:05:52Z | |
dc.date.available | 2008-12-08T15:05:52Z | |
dc.date.issued | 2008-09-15 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn. Fedme er et stadig økende problem i Norge og resten av den vestlige verden. Også blant barn og unge ser man at andelen overvektige er urovekkende høy. Fra sentralt hold er det gjennom en årrekke jobbet med å utarbeide retningslinjer og handlingsplaner for ernæring og fysisk aktivitet med hovedfokus rettet mot skole og familie. Vi har tenkt oss breddeidretten og idrettstrenere som en mulig arena for primærforebygging av overvekt og fedme, og ønsket å se på muligheten for å kurse denne gruppen i kostholdsveiledning.
Materiale og metode. Oppgaven er todelt. Vi har gått gjennom og sammenfattet litteratur rundt temaene overvekt, kosthold, ernæring og fysisk aktivitet med særlig vekt på de norske statlige anbefalingene. Videre har vi gjennomført en spørreundersøkelse hvor et spørreskjema ble sendt til et tilfeldig utvalg av landets fotballtrenere på aldersbestemte nivå. Data fra undersøkelsen ble statistisk analysert ved hjelp av SPSS.
Resultater. Litteraturgjennomgangen viser at det fra offentlig hold er pekt på skole og familie som de viktigste arenaer for forebygging av overvekt hos barn. Svarene fra vår egen studie viser en viss tendens til at trenere med trenerkurs fra NFF har et høyere kunnskapsnivå om kosthold og ernæring enn trenere uten kurs. Andelen trenere som har gitt/ gir spillerne sine kostholdsråd er opp mot 70 prosent. Dette er betydelig høyere enn vi hadde forventet. De konkrete rådene som gis er gode men av relativt generell art. Grunnet lav svarprosent på spørreundersøkelsen ble imidlertid utvalget lite slik at vi ikke kan trekke signifikante konklusjoner fra studien.
Fortolkning. Som forventet ser vi en tendens til at trenerkurs og høyere utdannelse er positivt korrelert med kunnskap om kosthold og ernæring. Dette støtter teorien om at kursing er viktig for å øke kunnskapsnivået og dermed trenernes evne og vilje til å være mer aktiv i kostholdsveiledning av spillerne. | en |
dc.format.extent | 387898 bytes | |
dc.format.extent | 251841 bytes | |
dc.format.extent | 2072 bytes | |
dc.format.mimetype | application/octet-stream | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | text/plain | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/1668 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_1446 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2008 The Author(s) | |
dc.subject.courseID | 5.-årsoppgave | nor |
dc.subject | VDP::Medisinske fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 | en |
dc.title | Overvekt - et økende helseproblem : kan kostholdsveiledning innen breddeidretten være en mulig arena for forebygging av overvekt hos barn og unge? | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |