Sykdom, hverdagsliv og identitet :en fenomenologisk tilnærming for forståelsen av hverdagsliv ved Parkinson sykdom
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/1828Date
2008-12-22Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Gabrielsen, EllenAbstract
Denne masteroppgaven er basert på en fenomenologisk tilnærming med kvalitative intervjuer av fem personer med Parkinson sykdom. Prosjektet har til hensikt å gi en dypere forståelse av hvordan hverdagslivet erfares av personer med sykdommen. I følge informantene påvirkes de både når det gjelder kroppsopplevelse, sosial interaksjon og opprettholdelse av hverdagslivets aktiviteter.
I første del av oppgaven diskuteres informantenes erfaringer om kroppen og hvordan oppmerksomheten kan skifte fra situasjon til egen kropp når noe ikke fungerer. Sykdom kan oppleves som et sammenbrudd i kroppen og medføre en forstyrrelse av det inkarnerte subjekt. Å bebo en redusert eller endret kropp ble opplevd som en trussel mot informantenes selvoppfatning.
Andre del av oppgaven handler om selvpresentasjon og erfaringer i sosiale situasjoner. For enkelte informanter var det en ulikhet i situasjonsoppfattelsen mellom friske og dem selv. Selv om personer med Parkinson sykdom kan velge å la være å snakke, så vil kroppene deres aldri være tause. Informantene opplevde at andre la for mye vekt på deres ufrivillige bevegelser.
Informantene ønsket i størst mulig grad å holde sykdommen i bakgrunnen i deres liv. De forsøkte å opprettholde de rollene de hadde hatt og det aktivitetsmønsteret de var vant til før de ble syke. I løpet av livet utvikler mennesket en identitet som uttrykkes gjennom livsstil og levesett. Opprettholdelsen av vante aktivitetsmønster syntes å være av betydning for informantene identitet.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2008 The Author(s)
The following license file are associated with this item: