Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBernhoft, Aksel
dc.contributor.authorSanden, Monica
dc.contributor.authorAndreassen, Åshild Kristine
dc.contributor.authorVikse, Rose
dc.contributor.authorBrandtzæg, Per
dc.contributor.authorFinne, Merethe Aasmo
dc.contributor.authorHolck, Askild Lorentz
dc.contributor.authorJunttila, Olavi
dc.contributor.authorKonestabo, Heidi Sjursen
dc.contributor.authorMeadow, Richard
dc.contributor.authorMikalsen, Arne
dc.contributor.authorNielsen, Kaare Magne
dc.contributor.authorSorteberg, Hilde-Gunn Opsahl
dc.contributor.authorNerland, Audun Helge
dc.date.accessioned2020-07-15T11:12:25Z
dc.date.available2020-07-15T11:12:25Z
dc.date.issued2011-06-11
dc.description.abstractHelse- og miljørisikovurderingen av den genmodifiserte potetklonen AV43-6-G7 (sortsnavn Modena) (EFSA/GMO/NL/2009/69) fra AVEBE, er utført av Faggruppe for genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Vitenskapskomiteen for mattrygghet er bedt av Mattilsynet om å vurdere helserisiko, landbruksrelatert miljørisiko og sameksistens ved en eventuell godkjenning av Modena til dyrking, industrielle formål, dyrefôr og til bruk som næringsmiddel.<p><p> Risikovurderingen av den genmodifiserte poteten er basert på uavhengige vitenskapelige publikasjoner og dokumentasjon som er gjort tilgjengelig på EFSAs nettside EFSA GMO Extranet. Vurderingen er gjort i henhold til tiltenkt bruk i EU/EØS-området, og i overensstemmelse med miljø- og helsekravene i matloven, samt kravene i EU-forordning 1829/2003/EF og utsettingsdirektiv 2001/18/EF med annekser. Videre er prinsippene i EFSAs retningslinjer for risikovurdering av genmodifiserte planter og avledete næringsmidler (EFSA 2006a, 2010) og Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) konsensusdokument for potet (OECD 2002) lagt til grunn for vurderingen.<p><p> Den vitenskapelig vurderingen omfatter transformeringsprosess, vektor, transgene konstrukt, komparativ analyse av ernæringsmessig kvalitet, kritiske toksiner, metabolitter, antinæringsstoffer, allergener og nye proteiner. Videre er agronomiske egenskaper, potensiale for ikke tilsiktede effekter på fitness, genoverføring, ikke-målorganismer, samt mulige effekter på agroøkologiske miljø og dyrkingspraksis vurdert.en_US
dc.identifier.citationBernhoft A, Sanden M, Andreassen ÅK, Vikse R, Brandtzæg P, Finne MA, Holck AL, Junttila O, Konestabo HS, Meadow R, Mikalsen A, Nielsen KM, Sorteberg HG, Nerland AH. Foreløpig helse- og miljørisikovurdering av genmodifisert potet AV43-6-G7 (cv. Modena) fra AVEBE (EFSA/GMO/NL/2009/69). Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM); 2011. 72 p.. VKM Report(2011:10)en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 1511441
dc.identifier.isbn978-82-8259-023-5
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/18831
dc.language.isonoben_US
dc.publisherVitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)en_US
dc.relation.ispartofseriesVKM Report ; 2011:10en_US
dc.relation.urihttps://vkm.no/download/18.59777ce315d3abb2351c0f7a/1501510093344/fd8949d47e.pdf
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2011 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910en_US
dc.titleForeløpig helse- og miljørisikovurdering av genmodifisert potet AV43-6-G7 (cv. Modena) fra AVEBE (EFSA/GMO/NL/2009/69). Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer i Vitenskapskomiteen for mattryggheten_US
dc.type.versionpublishedVersionen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel