Ungdom og familie ressurser - En studie av deltakelse i idrett, friluftsliv og snøscooterkjøring blant ungdom i Finnmark med ulik familieøkonomi
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/20676Date
2021-01-19Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Nilsen, Ann KristinAbstract
Formålet med denne studien var å belyse sosiale forskjeller i deltakelse i fritidsaktiviteter og bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik sosioøkonomisk status i Finnmark. Ved å se på ungdom fra familier med ulik økonomi og ulik tilgang til materielle ressurser, var siktemålet å få kunnskap om hvordan familiens sosioøkonomiske status påvirker ungdoms deltakelse i idrett og fysisk aktivitet, friluftsliv og snøscooterkjøring. Studien hadde som mål å utforske følgende to spørsmål: (1) Hvilke fritidsaktiviteter deltar ungdom i med ulik sosioøkonomisk status? (2) Hvilke variasjoner finner vi i bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik sosioøkonomisk status?
Empirien er samlet inn gjennom en Ungdata spørreundersøkelse blant elever ved videregående skoler i Finnmark (2014). Utvalget består av 1838 ungdommer i alderen 15-19 år. Statistiske analyser er utført i programvaren IMB SPSS Statistics. Analysene er basert på frekvensfordelinger, hvor jeg ser på hvor utbredt deltakelse er blant ungdom med ulik familieøkonomi.
Resultatene viser at det var klare forskjeller i bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik familieøkonomi. Et gjennomgående trekk er at ungdom med lav sosioøkonomisk status i mindre grad deltar på de forskjellige fritidsarenaene enn ungdom med høyere sosioøkonomisk status. Treningsarenaen har den høyeste deltakelsen blant ungdomsgruppene, men skiller seg fra de andre arenaene ved mer markante forskjeller, ved at det er flere ungdommer fra familier med god økonomi som benytter seg av treningsarenaen. Bruk av treningsarenaen skiller mellom ungdomsgruppene ved at ungdom fra familier med god økonomi trener mest i idrettslag og på private treningssentre, mens ungdom fra familier med dårlig økonomi trener mest på egenhånd eller sammen med venner/naboer/arbeidskamerater. Et tilsvarende mønster ser man på friluftslivsarenaen, men her er forskjellene mindre mellom ungdomsgruppene i forhold til deltakelse og familieøkonomi. Snøscooterarenaen skiller seg ut på flere måter. For det første fremstår denne arenaen som en mer egalitær arena enn treningsarenaen og friluftslivsarenaen. På denne arenaen er det mindre forskjeller mellom ungdomsgruppene i forhold til deltakelse og familieøkonomi. For det andre brukes snøscooterarenaen i sesongen av langt flere ungdommer enn friluftslivsarenaen. Snøscooterarenaen fremstår dermed som en viktig møteplass for ungdommen i Finnmark.
Ungdom med høy sosioøkonomisk status deltar i langt større grad i de fleste fritidsaktiviteter enn ungdom med lav sosioøkonomisk status. Ungdom med god familieøkonomi bruker i større grad idrettsanlegg og utøver i noe større grad friluftslivsaktiviteter og scooteraktiviteter. Der hvor vi finner minst forskjeller i deltakelse mellom ungdomsgruppene er i scooteraktiviteter.
Nøkkelord: Ungdom, sosial ulikhet, fritidsaktiviteter, fritidsarenaer, familieøkonomi
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: