dc.contributor.advisor | Furberg, Anne-Sofie | |
dc.contributor.advisor | Skeie, Guri | |
dc.contributor.author | Sotkajærvi, Helene Ollila | |
dc.date.accessioned | 2021-10-28T13:13:03Z | |
dc.date.available | 2021-10-28T13:13:03Z | |
dc.date.issued | 2021-06-01 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn
De siste tiårene har det skjedd en endring i nordmenns inntak av sukkersøtet drikke (SSD) og
kunstig søtet drikke (KSD). I 2019 var totalomsetningen for første gang større for kunstig
søtet brus enn for sukkersøtet brus. Formålet med masteroppgaven var å få ny kunnskap om
inntaket av KSD og SSD i en generell ungdomsbefolkning og undersøke hvordan inntaket
varierte mellom kjønn og studieprogram, samt om brus/saft-vanene var assosiert med andre
livsstils- og kostholdsfaktorer.
Materiale og metode
Studien er en tverrsnittsanalyse med datagrunnlag fra Fit Futures 1 (FF1). Studiepopulasjon
inkluderer 874 deltakere fra de videregående skolene i Tromsø og Balsfjord. Disse deltakerne
var mellom 15-17 år når FF1 ble gjennomført, og de hadde svart på alle variablene som
inkluderes i oppgaven. Statistiske analyser ble gjennomført i SPSS.
Resultater
For begge kjønn, var det flere deltakere som drakk SSD enn KSD daglig. Det var signifikant
forskjell mellom kjønn for begge drikketypene, der en større andel gutter enn jenter var
dagligdrikkere. Det var klare forskjeller for begge kjønn i daglig inntak av SSD mellom
elevene på yrkesfag og elevene på studiespesialisering inkludert idrettslinjer, der en større
andel SSD-dagligdrikkere gikk yrkesfag. Det var signifikante assosiasjoner mellom
drikketypene for begge kjønn. Daglig snusbruk for jenter hadde en sterk positiv assosiasjon
med daglig inntak av SSD og en negativ assosiasjon med daglig inntak av KSD. For begge
kjønn var det en sterk positiv assosiasjon mellom å spise junkfood ofte og drikke SSD daglig.
Konklusjon
Studien har gitt ny kunnskap om brus/saft-vaner hos en generell ungdomsbefolkning.
Analysene har identifisert grupper av befolkningen med høyt inntak av SSD og KSD og andre
livsstils- og kostholdsfaktorer som er assosiert med disse brus/saft-vanene. Resultatene kan
brukes i videre kartlegging og som bidrag til å målrette forebyggende tiltak som eventuelt kan
bidra til endring av disse vanene i positiv retning | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/22876 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2021 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | MED-3950 | |
dc.subject | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Samfunnsmedisin, sosialmedisin: 801 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Community medicine, Social medicine: 801 | en_US |
dc.subject | VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Epidemiologi medisinsk og odontologisk statistikk: 803 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Epidemiology medical and dental statistics: 803 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800 | en_US |
dc.title | Inntak av kunstig søtede og sukkersøtede drikkevarer: omfang og prediktorer – resultat fra Fit Futures 1 | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |