Distriktssykepleie i Nord Norge. “Hvilke særegenheter innebærer utøvelsen av distriktssykepleie i Nord Norge?”
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/23376Dato
2020-12-09Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Bakgrunn: Internasjonal forskning beskriver at sykepleierne i distriktene har spesielle utfordringer og krav til handlings- og beredskapskompetanse i sin yrkesutøvelse enn sykepleiere i byene. Dette understøttes av nyere norsk forskning som også har identifisert et behov for større bevissthet rundt den rurale arbeidskonteksten og mer sykepleieforskning på temaet i Norge.
Hensikt: Studiens hensikt var å utforske hva sykepleierne i nordnorsk distrikt beskriver som det særegne ved yrkesutøvelsen og arbeidskonteksten. Ved å belyse sykepleiernes opplevelser, erfaringer og kompetanse, ønsket vi å løfte frem viktige tematikker som kan bedre mulighetene for kvalitetssikret sykepleie der pasientene har tilhørighet.
Metode: Studien har en kvalitativ tilnærming med et deskriptivt og utforskende design. To fokusgruppeintervju ble gjennomført med til sammen seks sykepleiere. Innholdsanalysen ble utført med inspirasjon fra Graneheim og Lundman.
Resultater: Fire hovedtemaer ble identifisert: «Aleneansvar», «Samhandling», «Små samfunn» og «Generalistkompetanse».
Konklusjon: Distriktssykepleiere i studien beskrev sine unike ferdigheter innenfor avansert generalistkunnskap, løsningsorientering, logistikkforståelse, samhandlingskompetanse, samt sykepleieutøvelse i nære relasjoner. Et gjennomgående fenomen hos sykepleierne var opplevelse av aleneansvar. Tross utfordringer og begrensninger, ser de muligheter og føler trivsel i sykepleieutøvelsen. Ønske om relevante fagfordypninger, for å bedre møte utfordringene ble identifisert. Funnene peker på behov for videre forskning, både mot sykepleiere som arbeider i distriktet, men også opplevelsene og erfaringene til pasientene som bor og mottar helsehjelpen der. Vår studie kan bidra til å øke forståelsen for utfordringene distriktssykepleiere møter i sin arbeidshverdag i Nord Norge, slik at det kan føre til løft i samhandling mellom tjenestenivåene, samt forbedring og videreutvikling av rutiner og prosedyrer.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: