Behandling av atferdsforstyrrelser og psykiske symptomer ved demens (APSD): Seponering av antipsykotika
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/25604Dato
2022-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johansen, BenedikteSammendrag
Bakgrunn: For å modifisere APSD ved sykehjem er antipsykotika brukt i stor grad og bruken står ikke i forhold til dokumentasjon av effekt og bivirkingsprofil. Norske retningslinjer anbefaler ikke-farmakologisk behandling som førstevalg ved APSD, og ved behov for antipsykotika-behandling anbefales det å prøveseponere 6-12 uker etter oppstart.
Formål: Å gi en oversikt over publiserte data vedrørende 1) Seponering av antipsykotika brukt for å behandle APSD, og 2) Nytteverdien av ikke-farmakologiske intervensjoner for å få ned forbruket av antipsykotika forskrevet for APSD.
Deltakere: Eldre med varierende grad av demens med APSD som er forskrevet antipsykotika for 3 1 måned og som hovedsakelig er sykehjemsbeboere eller innlagte/polikliniske pasienter ved sykehus, de fleste uten tidligere psykiatrisk diagnose.
Material og metode: En systematisk litteraturoversikt ble laget hvor Embase, Medline og PsycINFO ble søkt for tidsperioden 2002-2022. Inklusjonskriterier var «seponering av antipsykotika hos eldre med demens uten farmakologisk intervensjon». Publikasjonene er kvalitetsvurdert etter GRADE-tilnærmingen.
Primærutfallet var andelen deltakere hvor antipsykotika var seponert ved studiets slutt, uten forverring av APSD eller gjenopptatt antipsykotika-bruk. Sekundærutfallene var andre parametere som indikerer suksess av behandling av APSD.
Resultater: Det er funnet 6 artikler som inneholdt totalt 14 studier og 2 kasuistikkrapporter om seponering av antipsykotika forskrevet for APSD. Evidensnivået var fra 1a til 5. Seponering av langtidsbruk av antipsykotika ser ut til å kunne gjøres uten at APSD forverres, spesielt ved med mildere APSD. Brå seponering ser ut til å være mulig, men seponeringssymptomer kan forekomme, spesielt hos de som har brukt høyere doser av antipsykotika.
Det er funnet 6 artikler som inneholdt totalt 27 studier om ikke-farmakologiske intervensjoner for å redusere antipsykotika forskrevet for APSD. Evidensgraden varierte fra
II
1a til 4. Intervensjonene var rettet mot fagfolk og kan hovedsakelig inndeles i 4 undergrupper: utdanningsprogrammer, samarbeid og personalstøtte fra tverrfaglig team, forbedring av medisingjennomganger og multikomponent-intervensjoner. Av disse ser det ut til at utdanningsprogrammer i kombinasjon med legemiddelgjennomgang gir best resultater. Robuste studiedesign og komplekse intervensjoner ser ut til å ha større positiv effekt enn hvilken type intervensjon som var brukt.
Konklusjon: Seponeringsstudiene som har blitt gjort fram til i dag er av begrenset kvalitet, dog peker de mot at seponering av antipsykotika ved APSD ikke forverrer APSD-symptomene og at ikke-farmakologiske intervensjoner kan være effektive. Flere godt designede seponeringsstudier er ønskelig.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen:
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Relaterte innførsler
Viser innførsler relatert til tittel, forfatter og emneord.
-
"Den der hjern hannes spring jo" : å leve sammen med en yngre person med demens i tidlig fase av sykdomsutviklingen
Kristoffersen, Cathrine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2010-05-14)Demens defineres som en degenerativ hjernesykdom med gradvis forverring av funksjonsnivået. Pårørende yter stor innsats med å bistå og tilrettelegge for personen med demens. Det finnes lite kunnskap om pårørendes utfordringer og behov i omsorgen i tidlig fase av sykdomsutviklingen. Masteroppgavens mål er å beskrive hvordan pårørende til demente opplever de endringen som fremtrer i hverdagslivet. ... -
Helsehjelp til pasienter med senil demens : særlig om adgangen til å anvende tvang
Wihuri, Nina Janka (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-05-05)Det alminnelige rettslige grunnlaget for helsehjelp er samtykke. I forhold til pasienter med senil demens oppstår det imidlertid ofte situasjoner hvor pasienten motsetter seg helsehjelpen grunnet manglende evne til å forstå behovet. I slike tilfeller reiser det seg særlige spørsmål i forhold til det rettslige grunnlaget for å kunne påtvinge hjelp. Oppgaven baserer seg hovedsaklig på de nye reglene ... -
Hvilke erfaringer legger sykepleiere til grunn for egen kompetanseheving innen fagfeltet demens og hvordan forstå disse erfaringene?
Grongstad, Marta (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06)Mastergradsoppgaven er en kvalitativ studie som baserer seg på en fenomenologisk hermeneutisk tilnærming. Studiens empiri er erfaringer som sykepleiere har gjort seg i møte med personer med demenssykdom. Disse erfaringene har hatt betydning for sykepleiernes valg av videreutdanning innen fagfeltet demens. Erfaringene har sykepleierne formidlet til meg som forsker gjennom skriftlige fortellinger og ...