Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSkeie, Guri
dc.contributor.advisorEnget Jensen, Torill
dc.contributor.authorEllingsen, Elise
dc.date.accessioned2023-05-16T05:37:03Z
dc.date.available2023-05-16T05:37:03Z
dc.date.issued2022-05-16en
dc.description.abstractBackground: Fibromyalgia is a common condition in the general population and is recognized as one of the most common conditions related to chronic pain and rheumatology. Fibromyalgia is a condition with severe burden on those affected, and furthermore an economical burden on society. Nevertheless, the etiology is yet to be fully clarified. It has been suggested that inflammation could be a part of the development and maintenance of fibromyalgia, and it has been proven that diet affect inflammation. Therefore, it would be interesting to investigate the relationship between the inflammatory potential of the diet and risk of fibromyalgia. Aim: To investigate the association between the inflammatory potential of the diet, measured by The Dietary Inflammatory Index (DII), and risk of fibromyalgia. Methods and material: Self-reported data on diet, characteristics and fibromyalgia were included from 21 814 women in the Norwegian Women and Cancer (NOWAC) study. The DII and energy-adjusted DII (E-DII) derived from a food frequency questionnaire (FFQ) were calculated and divided into quartiles. Cox proportional hazards were used to calculate hazard ratios (HR) and 95% confidence intervals (CI) for the association between the DII and risk of fibromyalgia. Results: During an average 14.2 years of follow up a total of 692 cases of fibromyalgia were identified. Women in the third (DII HRQ3-Q1:1.27, CI: 1.03,1.57) and fourth (E-DII HRQ4-Q1:1.23, CI: 0.99,1.52) quartile were associated with an increased risk of fibromyalgia compared to women in the first quartile. When further adjusted for smoking status, education, gross household income, self-perceived health status, alcohol consumption and menopause status no significant associations were observed. Conclusion: Overall, no evident association was found between DII and risk of fibromyalgia and further studies are required to establish the relationship between DII and fibromyalgia.en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Fibromyalgi er en relativt vanlig tilstand i befolkningen, og er ansett som en av de mest vanlige tilstandene relatert til kronisk smerte og reumatologi. Pasienter med fibromyalgi opplever stor sykdomsbyrde, og tilstanden fører til en økonomisk byrde for samfunnet. Likevel mangler det enda forskning for å oppklare årsaksmekanismen bak fibromyalgi. Det er foreslått at inflammasjon kan spille en rolle i utvikling og opprettholdelse av tilstanden, og samtidig har forskning vist at kosthold påvirker inflammasjon. Derfor vil det være interessant å undersøke sammenhengen mellom inflammatorisk potensiale i kostholdet og risiko for fibromyalgi. Formål: Undersøke sammenhengen mellom det inflammatoriske potensialet i kostholdet, målt av The Dietary Inflammatory Index (DII), og risiko for fibromyalgi. Metode og materiale: Selvrapportert data på kosthold, karakteristikk og fibromyalgi ble innhentet for 21814 kvinner fra den norske Kvinner og kreftstudien (NOWAC study). Skår for DII og energijustert DII (E-DII) ble kalkulert basert på informasjon om kosthold fra matfrekvensskjema (FFQ), og delt inn i kvartiler. Cox proporsjonal hasard regresjonsanalyse ble brukt for å beregne hasard ratio (HR) og 95% konfidensintervall (CI) for sammenhengen mellom DII og risiko for fibromyalgi Resultat: I løpet av et gjennomsnitt på 14.2 år oppfølging ble det rapportert 692 tilfeller av fibromyalgi. Kvinner i tredje (DII HRQ3-Q1:1.27, CI: 1.03,1.57) og fjerde (E-DII HRQ4-Q1:1.23, CI: 0.99,1.52) kvartil hadde høyere risiko for fibromyalgi sammenlignet med kvinner i første kvartil i aldersjustert modell. Etter videre justering for røykestatus, utdanning, brutto inntekt i husstanden, selvopplevd helsestatus, alkoholinntak og menopausestatus ble ingen signifikant sammenheng observert. Konklusjon: Det ble ikke funnet noen signifikant sammenheng mellom DII og risiko for fibromyalgi. Flere studier er nødvendig for å oppklare sammenheng mellom DII og fibromyalgi.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/29215
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2022 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Epidemiologi medisinsk og odontologisk statistikk: 803en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Epidemiology medical and dental statistics: 803en_US
dc.subjectFibromyalgiaen_US
dc.subjectFibromyalgien_US
dc.subjectInflammationen_US
dc.subjectinflammasjonen_US
dc.subjectThe Dietary inflammatory indexen_US
dc.subjectprospectiveen_US
dc.subjectprospektiven_US
dc.subjectNorwayen_US
dc.subjectNorgeen_US
dc.subjectKvinneren_US
dc.subjectWomenen_US
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Samfunnsmedisin, sosialmedisin: 801en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Community medicine, Social medicine: 801en_US
dc.subjectDIIen_US
dc.titleInflammatory potential of the diet and risk of fibromyalgia in The Norwegian Women and Cancer (NOWAC) studyen_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)