Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHorn, Cathrine
dc.contributor.advisorHansson, Partik
dc.contributor.advisorDankel, Simon
dc.contributor.authorGjerde, Eirin Semb
dc.date.accessioned2023-05-19T05:33:42Z
dc.date.available2023-05-19T05:33:42Z
dc.date.issued2021-05-17en
dc.description.abstractBackground: Overweight and obesity are major risk factors for å series of health consequences. A better understanding of appetite regulation can be an important part of providing treatment strategies. When weight is lost, several physiological adaptations, including changes in appetite, take place. Dietary composition seems to affect appetite, and both carbohydrate quantity and quality may play a role. It has been suggested that ketogenic diets may suppress the expected rise in appetite during weight loss. Several studies have investigated the effects of ketogenic diets on appetite, but not in the long term. Aims: The primary aim is to determine if a VLCHF diet results in a lesser short-term and long-term increase in ghrelin, as well as subjective hunger, compared to HCLF diets despite expected weight loss in all groups. The secondary aims are to determine if there are differences between the cellular and acellular HCLF diets in regard to appetite and if there are sex differences in regard to appetite between all three groups. Methods: 192 obese participants (20-55 years) were randomized to one of three normocaloric diet interventions: 1) a high-carbohydrate low-fat (HCLF) diet with mostly cellular carbohydrate sources, 2) a HCLF with mostly acellular carbohydrate sources, and 3) a very- low-carbohydrate high-fat (VLCHF) diet. Subjective appetite was assessed with VAS. Fasting levels of ghrelin and ketones were analyzed in blood samples. Results: Change in ghrelin was significantly lower in the VLCHF group compared to the HCLF groups at three months. Change in subjective fasting hunger was significantly lower in the HCLF- a group at three months compared to the other groups. Sex differences were shown for both changes in ghrelin and change in subjective hunger. Conclusion: The current thesis suggests that both carbohydrate quantity and quality may affect appetite and that there may be sex differences in response to the diets in regard to appetite. Abbreviations: HCLF, high-carbohydrate low-fat diet; VLCHF, very-low-carbohydrate high- fat diet; VAS, visual analog scale.en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Flere helserelaterte risikofaktorer er knyttet til overvekt og fedme. For å utvikle gode behandlingsstrategier kan en bedre forståelse av appetittregulering være nyttig. Ved vektnedgang skjer det en rekke fysiologiske adaptasjoner, inkludert endringer i appetitt. Diettsammensetning kan trolig påvirke appetitt, og bade karbohydrat kvalitet og kvalitet kan være viktige. Det har blitt foreslått at ketogene dietter kan begrense den forventede økningen i appetitt under vektnedgang. Flere studier har undersøkt effekten av ketogene dietter på appetitt, men ikke over lang tid. Formål: Formålet med oppgaven er å finne ut om en VLCHF diett resulterer I en mindre økning i ghrelin og subjektiv sultfølelse sammenliknet med HCLF dietter, på kort og lang sikt. I tillegg er de sekundære formålene å finne ut om det er appetittforskjeller mellom den cellulære og det acellulære HCLF dietten, og om det er kjønnsforskjeller i appetitt mellom alle diettgruppene. Metode: 192 deltakere med fedme (20-55 år) ble randomisert til en av tre normokaloriske diettintervensjoner: 1) en høy karbohydrat, lav fett diett (HCLF) med hovedsakelig acellulære karbohydratkilder, 2) en HCLF med hovedsakelig cellulære karbohydratkilder, og 3) en veldig lavkarbohydrat, høy fett diett (VLCHF). Subjektiv appetitt ble vurdert ved hjelp av VAS, og fastende ghrelin og ketoner ble målt i blodprøver. Resultater: Endringen i ghrelin var signifikant lavere i VLCHF gruppen sammenliknet med de to HCLF gruppene ved tre måneder. Endringen i subjektiv sultfølelse var signifikant lavere i den acellulære HCLF gruppen ved tre måneders visitten sammenliknet med de andre gruppene. Det var forskjell i endring i ghrelin og subjektiv sultfølelse mellom menn og kvinner. Konklusjon: Det foreslås at både kvantiteten og kvaliteten av karbohydrater i kosten kan påvirke appetitt, og at det kan være ulik appetittrespons av diettene mellom kjønnene. Forkortelser: HCLF, høy karbohydrat, lav fett diet; VLCHF, veldig lavkarbohydrat, høy fett diett; VAS, visuell skale («visual analog scale»).en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/29231
dc.language.isoengen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.titleThe long-term effect of carbohydrate intake differing in quantity and quality on appetite in people with obesity - results from a randomized controlled trial (CARBFUNC)en_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)