Mentorering av medisinstudenter – en scoping review fra 2008 - 2018
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29255Date
2018-05-23Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Skjevik, Elise PaulineAbstract
Innledning Mentorprogrammer for medisinstudenter har vært en økende trend de siste 10 – 20 år, særlig innen medisinutdanning i Europa og Nord-Amerika. Fra tidligere er det publisert to litteraturgjennomganger av mentorprogrammer beskrevet i vitenskapelige artikler listet i Medline (1966 – 2002) og PubMed (2000 – 2008), hvor forfatterne identifiserte henholdsvis 9 og 14 formelle mentorprogrammer for medisinstudenter. Formålet med denne oppgaven er å identifisere og beskrive nye publikasjoner listet i perioden januar 2008 – januar 2018 som omhandler mentorprogrammer for medisinstudenter. Fokuset er på litteratur som beskriver (1) én-til-én mentorprogrammer, (2) gruppe-baserte programmer eller (3) kombinerte én-til-én- og gruppe-baserte mentorprogrammer.
Metoder Systematisk litteratursøk i Medline (Ovid) og Embase (Ovid) fra januar 2008 – januar 2018. Søkestrategien var en kombinasjon av nøkkelord og MeSH-termer og manuell gjennomgang av referanselister fra relevante artikler identifisert i primærsøket.
Viktigste resultater Litteratursøkene identifiserte totalt 494 vitenskapelige artikler. Etter fjerning av duplikater ble alle titler og abstrakt gjennomgått. Totalt 32 artikler ble lest i fulltekstversjon. 18 artikler er inkludert i litteraturgjennomgangen, hvorav 16 beskriver ulike mentorprogrammer for medisinstudenter i flere ulike land. I tillegg er 2 artikler som omhandler prevalensen av mentorprogrammer i henholdsvis USA og Tyskland inkludert.
Konklusjon og konsekvenser Denne oppgaven gir en oppdatert oversikt over mentorprogrammer etablert for medisinstudenter i flere ulike land. Det finnes enda få medisinstudier med etablerte mentorprogrammer som har publisert deskriptive og evaluerende artikler i vitenskapelig litteratur. For universiteter som vurderer å implementere mentorprogrammer for medisinstudenter er det nødvendig å inneha kunnskap om utfordringer samt faktorer som bidrar til et velfungerende mentorprogram. Medisinutdanninger som allerede har etablerte mentorprogrammer oppfordres til å publisere deskriptive og evaluerende artikler om programmet.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
The following license file are associated with this item: