Mentorering av medisinstudenter – en scoping review fra 2008 - 2018
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29255Dato
2018-05-23Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Skjevik, Elise PaulineSammendrag
Innledning Mentorprogrammer for medisinstudenter har vært en økende trend de siste 10 – 20 år, særlig innen medisinutdanning i Europa og Nord-Amerika. Fra tidligere er det publisert to litteraturgjennomganger av mentorprogrammer beskrevet i vitenskapelige artikler listet i Medline (1966 – 2002) og PubMed (2000 – 2008), hvor forfatterne identifiserte henholdsvis 9 og 14 formelle mentorprogrammer for medisinstudenter. Formålet med denne oppgaven er å identifisere og beskrive nye publikasjoner listet i perioden januar 2008 – januar 2018 som omhandler mentorprogrammer for medisinstudenter. Fokuset er på litteratur som beskriver (1) én-til-én mentorprogrammer, (2) gruppe-baserte programmer eller (3) kombinerte én-til-én- og gruppe-baserte mentorprogrammer.
Metoder Systematisk litteratursøk i Medline (Ovid) og Embase (Ovid) fra januar 2008 – januar 2018. Søkestrategien var en kombinasjon av nøkkelord og MeSH-termer og manuell gjennomgang av referanselister fra relevante artikler identifisert i primærsøket.
Viktigste resultater Litteratursøkene identifiserte totalt 494 vitenskapelige artikler. Etter fjerning av duplikater ble alle titler og abstrakt gjennomgått. Totalt 32 artikler ble lest i fulltekstversjon. 18 artikler er inkludert i litteraturgjennomgangen, hvorav 16 beskriver ulike mentorprogrammer for medisinstudenter i flere ulike land. I tillegg er 2 artikler som omhandler prevalensen av mentorprogrammer i henholdsvis USA og Tyskland inkludert.
Konklusjon og konsekvenser Denne oppgaven gir en oppdatert oversikt over mentorprogrammer etablert for medisinstudenter i flere ulike land. Det finnes enda få medisinstudier med etablerte mentorprogrammer som har publisert deskriptive og evaluerende artikler i vitenskapelig litteratur. For universiteter som vurderer å implementere mentorprogrammer for medisinstudenter er det nødvendig å inneha kunnskap om utfordringer samt faktorer som bidrar til et velfungerende mentorprogram. Medisinutdanninger som allerede har etablerte mentorprogrammer oppfordres til å publisere deskriptive og evaluerende artikler om programmet.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: