Show simple item record

dc.contributor.authorSteinbakk, Martin
dc.contributor.authorSunde, Marianne
dc.contributor.authorUrdahl, Anne Margrete
dc.contributor.authorBarkbu, Kjersti Nilsen
dc.contributor.authorSørum, Henning
dc.contributor.authorLunestad, Bjørn-Tore
dc.contributor.authorBonhorst, Janne Øvrebo
dc.contributor.authorNielsen, Kaare Magne
dc.contributor.authorLindbæk, Morten
dc.contributor.authorBjørnholt, Jørgen V.
dc.date.accessioned2023-10-05T10:59:05Z
dc.date.available2023-10-05T10:59:05Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractEffektive antibiotika er en forutsetning for moderne medisinsk behandling; det gjelder i alle situasjoner der infeksjoner kan gi alvorlige utfall, som ved kreftsykdommer, innen nyfødtmedisin, ved transplantasjonskirurgi og ved en del vanlige kirurgiske inngrep hvor antibiotika benyttes forebyggende for å forhindre infeksjoner. Uten effektive antibiotika som forebyggende behandling vil risiko ved en del kirurgiske inngrep øke til uakseptable nivåer. Antibiotikaresistens medfører store samfunnsmessige utgifter og gir økt lidelse for store pasientgrupper. I EU/EØS-området alene ble det anslått at antibiotikaresistens var ansvarlig for 25 000 ekstra dødsfall i 2007. <p> <p>Antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og globalt. Bakterier finnes i de fleste miljø både i og på mennesker og dyr, er assosiert til planter og matvarer, i jordsmonn og vann. Både matvarer og drikkevann kan lett forurenses med bakterier og etablering av mikrobeflora hos mennesker og dyr skyldes inntak av ulike mikrober vanligvis gjennom føde og/eller via kontaktsmitte. Antibiotikaresistens er et naturlig fenomen hos mikrober og finnes i varierende grad i alle økologiske nisjer hvor der finnes bakterier. I de siste 10-20 årene har det skjedd en dramatisk økning i forekomst av antibiotikaresistente mikrober i nesten alle økologiske nisjer. Bruk og feilbruk av antibiotika er trolig den viktigste drivkraft bak en slik utvikling, men også andre legemidler og kjemiske stoffer kan bidra som for eksempel desinfeksjonsmidler og andre biocider, samt tungmetaller og sporstoffer som sink og kobber. Bakterier transporteres med mennesker, dyr, planter og varer over landegrensene; dette inkluderer også resistente bakterievarianter. Global handel med matvarer kan bidra til spredning av resistens blant annet fra høyendemiske områder (for eksempel Asia og Midt-Østen) til områder med lavere prevalens (Nord-Europa). Det er også vist at reisevirksomhet til høyendemiske land øker risikoen for å bli kolonisert med multiresistente bakterier. Vår globaliserte verden representerer derfor en særlig trussel når det gjelder spredning og mulige tiltak for å kontrollere forekomst av antibiotikaresistente bakterier.en_US
dc.descriptionSource at <a href=https://www.fhi.no/>https://www.fhi.no/</a>.en_US
dc.identifier.citationSteinbakk M, Sunde M, Urdahl AM, Barkbu KN, Sørum H, Lunestad B, Bonhorst JØ, Nielsen KM, Lindbæk M, Bjørnholt JV. Antibiotikaresistens – kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak. Folkehelseinstituttet, Divisjon for smittevern; 2014. 77 p.en_US
dc.identifier.cristinIDFRIDAID 2020583
dc.identifier.isbn978-82-8082-640-4
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/31462
dc.language.isonoben_US
dc.publisherFolkehelseinstitutteten_US
dc.relation.urihttps://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2014/2014-antibiotikaresistens.pdf
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2014 Folkehelseinstitutteten_US
dc.titleAntibiotikaresistens – kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltaken_US
dc.type.versionpublishedVersionen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.typeForskningsrapporten_US


File(s) in this item

Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record