dc.contributor.author | Steinbakk, Martin | |
dc.contributor.author | Sunde, Marianne | |
dc.contributor.author | Urdahl, Anne Margrete | |
dc.contributor.author | Barkbu, Kjersti Nilsen | |
dc.contributor.author | Sørum, Henning | |
dc.contributor.author | Lunestad, Bjørn-Tore | |
dc.contributor.author | Bonhorst, Janne Øvrebo | |
dc.contributor.author | Nielsen, Kaare Magne | |
dc.contributor.author | Lindbæk, Morten | |
dc.contributor.author | Bjørnholt, Jørgen V. | |
dc.date.accessioned | 2023-10-05T10:59:05Z | |
dc.date.available | 2023-10-05T10:59:05Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.description.abstract | Effektive antibiotika er en forutsetning for moderne medisinsk behandling; det gjelder i alle situasjoner der infeksjoner kan gi alvorlige utfall, som ved kreftsykdommer, innen nyfødtmedisin, ved transplantasjonskirurgi og ved en del vanlige kirurgiske inngrep hvor antibiotika benyttes forebyggende for å forhindre infeksjoner. Uten effektive antibiotika som forebyggende behandling vil risiko ved en del kirurgiske inngrep øke til uakseptable nivåer. Antibiotikaresistens medfører store samfunnsmessige utgifter og gir økt lidelse for store pasientgrupper. I EU/EØS-området alene ble det anslått at antibiotikaresistens var ansvarlig for 25 000 ekstra dødsfall i 2007. <p>
<p>Antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og globalt. Bakterier finnes i de fleste miljø både i og på mennesker og dyr, er assosiert til planter og matvarer, i jordsmonn og vann. Både matvarer og drikkevann kan lett forurenses med bakterier og etablering av mikrobeflora hos mennesker og dyr skyldes inntak av ulike mikrober vanligvis gjennom føde og/eller via kontaktsmitte. Antibiotikaresistens er et naturlig fenomen hos mikrober og finnes i varierende grad i alle økologiske nisjer hvor der finnes bakterier. I de siste 10-20 årene har det skjedd en dramatisk økning i forekomst av antibiotikaresistente mikrober i nesten alle økologiske nisjer. Bruk og feilbruk av antibiotika er trolig den viktigste drivkraft bak en slik utvikling, men også andre legemidler og kjemiske stoffer kan bidra som for eksempel desinfeksjonsmidler og andre biocider, samt tungmetaller og sporstoffer som sink og kobber. Bakterier transporteres med mennesker, dyr, planter og varer over landegrensene; dette inkluderer også resistente bakterievarianter. Global handel med matvarer kan bidra til spredning av resistens blant annet fra høyendemiske områder (for eksempel Asia og Midt-Østen) til områder med lavere prevalens (Nord-Europa). Det er også vist at reisevirksomhet til høyendemiske land øker risikoen for å bli kolonisert med multiresistente bakterier. Vår globaliserte verden representerer derfor en særlig trussel når det gjelder spredning og mulige tiltak for å kontrollere forekomst av antibiotikaresistente bakterier. | en_US |
dc.description | Source at <a href=https://www.fhi.no/>https://www.fhi.no/</a>. | en_US |
dc.identifier.citation | Steinbakk M, Sunde M, Urdahl AM, Barkbu KN, Sørum H, Lunestad B, Bonhorst JØ, Nielsen KM, Lindbæk M, Bjørnholt JV. Antibiotikaresistens – kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak. Folkehelseinstituttet, Divisjon for smittevern; 2014. 77 p. | en_US |
dc.identifier.cristinID | FRIDAID 2020583 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8082-640-4 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/31462 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Folkehelseinstituttet | en_US |
dc.relation.uri | https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2014/2014-antibiotikaresistens.pdf | |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2014 Folkehelseinstituttet | en_US |
dc.title | Antibiotikaresistens – kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak | en_US |
dc.type.version | publishedVersion | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.type | Forskningsrapport | en_US |