«Du blir møtt med opprør, sånn WOW, med bokseringen og alt i rommet …» En kvalitativ intervjustudie om personer med Parkinsons sykdom og erfaringene deres med å delta i en boksetreningsgruppe.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/32163Dato
2022-05-03Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Touray, YandehSammendrag
Bakgrunn og hensikt: Rock steady boksing, en terapeutisk boksestil, har de siste årene fått fotfeste i Norge som et alternativt behandlingskonsept for personer med Parkinsons sykdom (PS). Denne behandlingsformen tilbys primært av kampsportklubber. Det er lite kunnskap om hvordan terapeutisk boksing knyttet til fysioterapi erfares for denne pasientgruppen. Hensikten med denne studien er å få innsikt i hvordan personer med PS erfarer å delta i terapeutisk boksetrening i grupper og hvordan dette kan komplimentere tradisjonell fysioterapibehandling. Fokuset er primært rettet mot motivasjon for trening og opprettholdelse av fysisk funksjon.
Teori: To teoretiske rammeverk ble valgt for denne studien. Den ene er Erving Goffmans rolleteori. Teorien har et dramaturgisk perspektiv og benytter metaforer fra teaterverdenen for å forklare sosial samhandling og identitetskonstruksjon. Den andre teorien er selvbestemmelsesteorien utarbeidet av Ryan og Deci. Teorien tar utgangspunkt i hvordan de grunnleggende psykologiske behovene tilhørighet, autonomi og kunnskap kan bidra til økt indre motivasjon og atferdsendring.
Metode: Det ble gjennomført semistrukturerte intervju av fire personer tilhørende samme bokseklubb. Braun og Clarks 6-trinns metode for tematisk analyse ble anvendt som analysemetode.
Resultater: Denne studien viser at det er motiverende å trene i et miljø med personer som er i samme situasjon, der de deler erfaringer og støtter hverandre til å håndtere sykdommen. Diagnosespesifikk trening som erfares som morsomt, samt samholdet i gruppen og de identifiserte helsegevinstene virker å styrke motivasjon og pågående deltagelse i terapeutisk boksing. Funnene i denne studien belyser betydningen av settingen treningen foregår i, utstyret som benyttes og rollen omgivelsene kan spille. Resultatene peker på at hensiktsmessig bruk av håndgripelig utstyr kan ha en innvirkning på å fremheve handlingene personer med PS skal utføre og utfallet av disse.
Nøkkelord: Parkinsons sykdom, gruppetrening, terapeutisk boksing, rock steady boxing, dramaturgisk perspektiv, rolleteori, selvpresentasjon i hverdagen, selvbestemmelsesteorien, tilhørighet, autonomi, kompetanse.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: