Jordmødres erfaringer med å følge fremgang i aktiv fødsel med andre tegn enn vaginal undersøkelse – En kvalitativ studie
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/33501Dato
2024-03-11Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Hensikt: Å undersøke hvordan jordmødre erfarer å følge fremgang i aktiv fødsel med andre tegn enn vaginale undersøkelser.
Problemstilling: Hvordan erfarer jordmødre å følge fremgang i aktiv fødsel med andre tegn enn vaginal undersøkelse?
Metode: Kvalitativ forskningsmetode med individuelle dybdeintervju. Malteruds systematiske metode for tekstkondensering ble anvendt for analyse.
Resultat: Fire kategorier. «Indre og ytre endringer hos kvinnen i forbindelse med fødsel»: Ulike mentale og kroppslige endringer hos kvinnen observeres og vurderes som tegn på fødselsfremgang. «Betydningen av jordmors erfaringsbaserte kunnskap»: Kunnskap som utvikles gjennom praksis, der bruk av hendene er viktig og hvor fødsel ikke kan forstås som en vitenskap som alltid følger regler. «Kontinuitet og tid sammen med kvinnen som en forutsetning for å følge fremgang»: Å danne en relasjon, fødselsatmosfære og jordmors veiledning gjør det lettere å observere og vurdere endringer hos kvinnen. «Vaginal undersøkelse når nødvendig for å verifisere tegn, samt for å lære»: Ikke avstå helt fra vaginale undersøkelser, men utføre vaginale undersøkelser på indikasjon og etter kritisk refleksjon.
Konklusjon: For å følge fremgang i aktiv fødsel med andre tegn enn vaginal undersøkelse kreves erfaringsbasert kunnskap for å observere og vurdere mentale og kroppslige endringer hos kvinnen, samt kontinuitet og tid. Samtidig ansees vaginal undersøkelse som et verktøy når nødvendig, for å verifisere tegn og for å lære.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: