dc.description.abstract | Bakgrunn og formål: Litteraturstudien omhandler hvordan hormonene i menstruasjonssyklusen (MC) påvirker prestasjonsidrett, herunder både styrke og utholdenhet. Østrogen og progesteron påvirker mekanismer som metabolisme, kroppsvekt og nevromuskulær respons som innvirker på både utholdenhet og styrke. Hvordan skal trening optimaliseres for å få best mulig idrettsprestasjoner?
Metode: Det ble utført et systematisk litteratursøk i databasen BMJ best practice, helsebiblioteket, PubMed og Google scholar med fastsatte søkeord. Det ble inkludert 39 artikler, 22 enkeltstudier, 11 review´s og 6 var annet. Artiklene ble publisert fra 2000-2020, 28/39 fra 2015 og fremover.
Resultater: Studier på utholdenhetstrening viser at O2 konsumpsjon, hjertefrekvens, tid til utmattelse og oppfattet anstrengelse ikke lar seg påvirke av MC. 80% opplever dog at prestasjonen blir svekket i sen lutealfasen (LP) og tidlig follikkelfase (FP).
Studier på styrketrening viser ingen signifikante forskjeller på akutt muskel- og kraftprestasjonen. Ved styrketrening over tid, er det bevist at periodisering til FP, da østrogennivåene er høye, gir bedre resultater enn både å periodisere til LP og regelmessig styrketrening.
Konklusjon: Forskning viser tvetydige funn, trolig på grunn av at MC ikke er godt nok verifisert, individuelle forskjeller og lavt antall deltakere i studiene. Treningen bør tilpasses individuelt, da det er store individuelle variasjoner i hvordan MC påvirker idrettsprestasjoner. Treningsmengde, totalbelastning, mental status, restitusjon og matinntak er minst like viktig for prestasjon som hormoner. | en_US |