Erfaringskunnskap i psykisk helse og rusbehandling
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34119Dato
2022-05-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Lund, BørreSammendrag
Sammendrag
Bakgrunn: I dette forskningsprosjektet er det intervjuet personer med tidligere pasientstatus i tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB). Intervjuene tar utgangspunkt i deres erfaringer fra samhandling og relasjon med erfaringsansatte i TSB. Erfaringsansatte er mennesker som selv har gjennomgått en tilfriskningsprosess og på bakgrunn av dette har utviklet erfaringskunnskap om rusmiddelavhengighet.
Hensikt og problemstilling: Studien søker å belyse betydningen av erfaringskunnskap i TSB. Problemstillingen som ønskes besvart er:
Hvilken betydning har erfaringskunnskap i samhandling og relasjonsarbeid for mennesker med tidligere pasientstatus i TSB?
Metode: Studien er kvalitativ, og empirisk data er samlet inn gjennom fire semistrukturerte forskningsintervjuer av personer med tidligere pasientstatus i TSB. Datamaterialet er analysert ved bruk av systematisk tekstkondensering.
Resultater: Deltakerne i studien opplever at samhandling og relasjon med erfaringsansatte i TSB er et viktig element i rusbehandling. Det første funnet er knyttet til håp, fordi deltakerne opplever gjenkjennelse i de erfaringsansattes erfaringer. Det andre funnet er knyttet til tillit, når erfaringsansatte deler erfaringer med deltakerne, samtidig som de også mestrer et liv uten bruk av rusmidler. Det tredje funnet er knyttet til trygghet, når deltakerne opplevde å bli sett, hørt og akseptert av andre mennesker. Samtidig hevder noen av de erfaringsansatte at egen vei til rusfrihet er den eneste rette. De erfaringsansatte kunne være direkte og konfronterende, og deltakerne opplever seg blottlagt i gruppeterapien.
Resultatene viser også noen overraskende funn som ikke samsvarer med forskningslitteraturen som er benyttet i denne studien. Et overraskende funn viser at lang rusfri tid hos erfaringsansatte kan være en faktor som demper motivasjonen hos deltakerne. Et annet overraskende funn viser at noen av deltakerne opplever at det kan være utfordrende å møte erfaringsansatte på selvhjelpsgrupper utenfor rusbehandlingsklinikken.
Oppsummering: Samlet sett viser studien at erfaringskunnskap har stor betydning i samhandling og relasjonsarbeid for pasienter i TSB. Funn i studien tyder på at det kan være en fordel om erfaringsansatte tar utdanning, opplæring og kursing, slik at de kan få dybdeinnsikt i og forståelse av hvilke mekanismer ved erfaringskunnskapen som kan være fremmende og hemmende i samhandling og relasjonsarbeid med pasienter i deres tilfriskningsprosess.
Nøkkelord: Rusmiddelavhengighet, TSB, erfaringsansatte, relasjon, samhandling, forforståelse, gjenkjennelse, håp, tillit, trygghet, tilfriskning.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: