Varighet av immunresponser mot bakterieantigener hos vaksinert atlantisk laks i sjø – et feltstudie
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34669Dato
2024-05-25Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Eikrem, KristineSammendrag
Oppdrett av atlantisk laks er en stor næring i Norge i dag, men opplever problematikk med blant annet sykdom. Det arbeides med å utvikle gode og effektive vaksiner for å forhindre alvorlige sykdomsproblemer og opprettholde god fiskevelferd. For å kunne bidra til videre vekst i næringen er det derfor viktig å få en god forståelse for immunsystemet til fisk og undersøke vaksineresponser for å utvikle bedre og mer effektive vaksiner i fremtiden.
I dette forsøket ble atlantisk laks vaksinert med en sjukomponentsvaksine og fulgt 74 uker etter vaksinering. Det ble tatt ut prøver i perioden august 2022 – januar 2024. Prøvematerialet ble brukt til å se nærmere på fiskevelferd og varighet av immunrespons etter vaksinering. Det ble gjennomført Speilberg-score, ELISA, histologi, immunhistokjemi og Real-Time PCR. Det ble lagt vekt på bakterieantigener, og vaksinekomponentene Vibrio anguillarum og Aeromonas salmonicida ble undersøkt. I Real-Time PCR ble genuttrykket av mIgM og sIgM i hodenyre og pankreas undersøkt.
Resultatene viste en økning i både lengde og vekt gjennom hele forsøket. Oversikt over dødelighet gjennom produksjonen viste to svingninger som korrelerte med påvist sykdom og avlusning. Vaksineinduserte sammenvoksinger ble observert i samtlige fisk, og Speilberg-score 3 var høyeste score gitt. Frem til 74 uker etter vaksinering ble det observert en signifikant økning i antistoffrespons av undersøkte antigener sammenlignet med uvaksinert fisk. Vaksinegranulomer i tilknytning til injeksjonsstedet ble funnet frem til uke 22 etter vaksinering. Vaksineantigener knyttet til injeksjonsstedet ble vist i uke 12, 16 og 22 etter vaksinering. Det ble observert høyere genuttrykk av mIgM og sIgM i hodenyre sammenlignet med pankreas. I forbindelse med sykdom ble det en økning i genuttrykk i pankreas for både mIgM og sIgM. Dette indikerer en lokal IgM produksjon.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: