Nye registreringer

  • Determination of chemical contaminants in marine fish species from the coast of Myanmar 

    Soe, Myat Mon (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-23)
    Fish represents an important source of food in Myanmar. Occasionally, fish can be a major route for contaminants that may constitute a health risk to consumers. This study reports the levels of arsenic, mercury, lead, and cadmium in 40 marine fish species from the coast of Myanmar and assesses the potential exposure and health risk of fish consumption. The concentrations of heavy metals (mercury, ...
  • Nutritional value of marine fish species in the coastal areas of Myanmar 

    Kyaw, Khet Nu Wai (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-23)
    Fish plays a major role in the food and nutrition security of many people around the world. Fish are regarded a nutritionally beneficial component of the human diet due to the availability of both macronutrients (protein and fat) and micronutrients (vitamins, minerals, and trace elements). Therefore, fish, may play a key role in the prevention of micronutrient deficiency diseases in low- and ...
  • Biokjemisk sammensetning av vill og oppdrettet rognkjeks (Cyclopterus lumpus) - enzymatisk hydrolyse og bioaktivitet 

    Johnsen, Lena Mari (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-25)
    En økende verdensbefolkning vil ha et økende behov for mat, og derfor er det viktig å lete etter nye matressurser, samt bruke av de uutnyttede ressurser vi allerede har tilgjengelig. I Norge fangstes rognkjeks for høsting av rogn, i tillegg brukes rognkjeksen i havbruksnæringen som en biologisk avlusningsmetode for oppdrettslaks. Restråstoffet av både vill og oppdrettet rognkjeks går hovedsakelig ...
  • I hvilken grad bidrar ASC-sertifisering til å fremme bærekraft og økt legitimitet i oppdrettsnæringen? En kvalitativstudie om ASC-sertifiseringens innflytelse i oppdrettsnæringen 

    Ghebreigziabiher, Sirak Asefaw (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
    Bærekraftig utvikling har blitt et dominerende tema i norsk oppdrettsnæring, og blir betraktet som et sentralt aspekt for å løse utfordringer som næringen står overfor. De sentrale utfordringer i oppdrettsnæring er blant annet rømning, forurensing av det ytre miljø, forekomst av lus og fiskehelserelaterte utfordringer. I tillegg til de miljø og fiskevelferdsmessige utfordringer, er det også stadig ...
  • A 5’ fusion peptide causes heterologous over-expression: designing, cloning and testing the effect of multiple fusion peptide variants in Escherichia coli and Aliivibrio wodanis 

    Skogseth, Ida (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
    Since its introduction, recombinant protein production has opened an important market for industrial applications. While Escherichia coli is undoubtedly the most commonly used bacterium for protein production, its use has limits in the variety of proteins it can successfully produce. One such limitation is the production of cold-adapted proteins. Their high activity at low temperatures and potential ...
  • Koronapandemiens effekter på hvitfiskindustrien. En kvalitativ undersøkelse av industriens tilpasningsevner i krisetider 

    Simonsen, Nicklas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
    Denne masteroppgaven har som formål å undersøke hvitfisknæringens evne til å tilpasse seg endringer skapt av Covid-19. Den strategiske tilpasningsevnen undersøkes ved å se om bedriftene har egenskaper som fleksibilitet for å håndtere de usikre omgivelsene skapt av pandemien. Bransjen som studeres er kjent for å operere under en normaltilstand i turbulente omgivelser. Undersøkelsen har avdekket at ...
  • Hvem driver frem innovasjoner? Bedrifters forutsetninger i en gryende næring 

    Sandvik, Maja (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
    Økende etterspørsel etter sjømat stimulerer til innovasjon. Likevel viser flere forsøk på torskeoppdrett uten kommersiell suksess, at oppdrett av marine arter er utfordrende. Med reduserte kvoter på villtorsk er det igjen økt interesse for å etablere seg innen torskeoppdrett. Kunnskapsgrunnlaget er derimot fortsatt svakt og nyetableringer i seg selv innebærer høy risiko. Selv om den gryende næringen ...
  • Den vanskelige avveiningen mellom effektivitet og kvalitet. Effekten av innføringen av dynamiske minstepriser 

    Søgaard, Thea Øvrebø (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2024-05-15)
    Økende befolkningsvekst skaper et økt behov for mat. Et slikt press på de allerede eksisterende ressursene fører til behov for å utnytte enhver ressurs fulle ernæringsmessig potensial. Sjømat blir ansett som en viktig kilde for å imøtekomme dette voksende behovet for økt bærekraftig matsikkerhet. Det er derfor viktig å sikre at alle ressurser som høstes fra havet er av høy kvalitet. En utfordring ...
  • Forvaltning av samlet påvirkning på natur i nord: Krav, føringer, praksis og utfordringer 

    Mikkelsen, Eirik Inge; Sørdahl, Patrick Berg; Kvalvik, Ingrid; KLÜTSCH, Cornelya F.C.; Sander, Gunnar; Weber, Charlotte Teresa; Næss, Marius Warg; De Lucia, Vito; Mittenzwei, Camilla Carlsten; Pedersen, Elise Oline; Engen, Sigurd (Research report; Forskningsrapport, 2025)
    Det er mange menneskelige aktiviteter i Nord-Norge som kan påvirke tilstanden for miljø og natur i landsdelen, i tillegg til både klimaendringer og menneskelige aktiviteter utenfor landsdelen. For å beskytte og forbedre miljøet bør den samlede påvirkningen vurderes når ulike myndigheter skal treffe sine beslutninger, inkludert i ulike typer sektorforvaltning. Denne rapporten presenterer 1) en ...
  • New marine ingredients for future salmonid feeds 

    Siikavuopio, Sten Ivar; Elvevoll, Edel Oddny (Chapter; Bokkapittel, 2024-06-03)
    This chapter discusses how to obtain more food and biomass from the oceans in a way that does not deprive future generations of their benefits. In the future, there will be increased competition for natural resources driven by factors such as population growth and climate change. Aquatic foods are increasingly recognised for their key role in food security and nutrition, not just as a source of ...
  • Økologiske effekter av lakseoppdrett i åpne merder på ville kysttorskbestander — Kunnskapsstatus 

    Strøm, John Fredrik; Berg, Erik; Bjørn, Pål Arne; Bøhn, Thomas; Espeland, Sigurd Heiberg; Fall, Johanna Jennifer Elisabeth; Karlsbakk, Egil Erlingsson; Meier, Sonnich; Sandlund, Nina; Skjæraasen, Jon Egil; Stock, Brian; van der Meeren, Terje; Grefsrud, Ellen Sofie (Research report; Forskningsrapport, 2025-02-26)
    Oppdrett av laksefisk i åpne merder i sjø fører til at fôr, og andre stoffer, havner i vannmassene. Dette kan forventes å påvirke det tilstøtende økosystemet og artene som lever der. Formålet med denne rapporten er å oppsummere tilgjengelig kunnskap om de økologiske effektene av lakseoppdrett på ville kysttorskebestander. Siden 2021 har kysttorsk vært forvaltet i tre forvaltningsområder: sør for ...
  • Contextualizing willingness to pay for sustainable management of agroecosystem services in a rapidly transforming landscape: Insights from the interdunal wetlands of Medinipur Coastal Plain, India 

    Kumar Roy, Asit; Datta, Debajit; Liu, Yajie; Das, Nandini (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2024-05-28)
    Interdunal wetlands of the Medinipur coastal plain provide various agroecosystem services (AES). Local populace had been found to utilize these wetlands for subsistence livelihood since time immemorial. However, many of these wetlands have become degraded by extensive land use conversions along with increasing apathy among young farmers to continue wetland based traditional livelihood practices in ...
  • Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd 

    Joensen, Sjúrður; Humborstad, Odd Børre; Nilsen, Heidi; Sæther, Bjørn-Steinar; Johansen, Anne-May (Research report; Forskningsrapport, 2024)
    Fiske og fangst har en lang historie i Norge. Konservering av fisk har foregått med tørking, salting eller kombinasjoner av disse. For flere arter som torsk, sei, flyndre, sild, brisling og ål har også lagring levende i kortere eller lengre perioder vært viktig. <p> <p>Denne håndboken handler hovedsakelig om levendelagring av snurrevadfanget torsk. Bruk av andre fangstredskap er inkludert. Det ...
  • Ghost fishing efficiency in swimming crab (Portunus trituberculatus) pot fishery 

    Yu, Mengjie; Herrmann, Bent; Cerbule, Kristine; Liu, Changdong; Dou, Yilin; Zhang, Liyou; Tang, Yanli (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2024-02-24)
    Abandoned, lost, or otherwise discarded fishing gear (ALDFG) is a global challenge that negatively affects marine environment through plastic pollution and continued capture of marine animals, so-called “ghost fishing”. In different pot fisheries, ghost fishing related to ALDFG is of concern, including pot fishery targeting swimming crab (Portunus trituberculatus). This study quantified the ghost ...
  • Industrial CO2 capturing by mass cultivation of microalgae (diatoms): Processes, sustainability and applications 

    Eilertsen, Hans Christian; Ingebrigtsen, Richard Andre; Striberny, Anja (Chapter; Bokkapittel, 2024-06-03)
    In the 2012–2013 academic year, a research group at UiT The Arctic University of Norway, with expertise in the physiology and ecology of planktonic microalgae, took on the challenge to test industrial mass cultivation of certain species of microalgae. This ambition was driven by the increasing focus on photoautotrophic (photosynthetic) microalgae as future biofuels, as well as a source of feed and ...
  • The sustainable development goals, human rights, and the capability approach in an Arctic context 

    Andersson, Anna-Karin Margareta (Chapter; Bokkapittel, 2024-06-03)
    This chapter discusses how an industry–university collaboration between ferrosilicon producer Finnfjord AS in northern Norway and UiT The Arctic University of Norway contributes to the mission of operationalising the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). The core of the project is to capture CO2 by means of microalgae cultivation on an industrial scale. The microalgae, rich in omega-3 ...
  • A Guide to Re-implementing Agent-Based Models: Experiences from the HUMAT Model 

    Gürcan, Önder; Szczepanska, Timo Roman; Antosz, Patrycja (Chapter; Bokkapittel, 2024-07-21)
    Replicating existing agent-based models poses significant challenges, particularly for those new to the field. This article presents an all-encompassing guide to re-implementing agent-based models, encompassing vital concepts such as comprehending the original model, utilizing agent-based modeling frameworks, simulation design, model validation, and more. By embracing the proposed guide, researchers ...
  • The future Barents Sea—A synthesis of physical, biogeochemical, and ecological changes toward 2050 and 2100 

    Årthun, Marius; Dinh, Khuong V.; Dörr, Jacob; Dupont, Nicolas; Fransner, Filippa; Ina, Nilsen; Renaud, Paul Eric; Morten, Skogen; Assmy, Philipp Kurt Wolf; Chierici, Melissa; Duarte, Pedro; Fransson, Agneta; Hansen, Cecilie; Nascimento, Marcela Conceicao; Pedersen, Torstein; Smedsrud, Lars H.; Varpe, Øystein; Cnossen, Frida Anneke (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2025-02-21)
    The Barents Sea is a hotspot for ongoing Arctic climate change, manifested in a rapid warming of the ocean and the atmosphere and a strong decline of the winter sea-ice cover. These changes in the physical environment have large consequences for marine ecosystems, including commercial fish populations. In a warmer future climate, both physical and ecological changes are expected to intensify. ...
  • “Influence of short-to-continuous and continuous photoperiods combined with elevated temperatures on sexual maturation in lumpfish (Cyclopterus lumpus, L. 1758)” 

    Mlingi, Frank Thomas; Puvanendran, Velmurugu; Burgerhout, Erik; Mommens, Maren; Hansen, Øyvind J; Míguez, María Fernández; Presa, Pablo; Tveiten, Helge; Tomkiewicz, Jonna; Kjørsvik, Elin (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2025-12-02)
    We tested the photothermal effects on sexual maturation in the broodstock of lumpfish (Cyclopterus lumpus) using short-to-continuous (LDL) and continuous (LL) photoperiods for 24 weeks, with temperature elevation during final maturation in females. The lumpfish sexual maturation was phased differently between the two photoperiods, while temperature elevation enhanced the photoperiod changes. Female ...
  • Towards an integrative morpho-molecular classification of the Lulworthiomycetidae 

    Dayarathne, MC; Jones, EBG; Rämä, Teppo; Hagestad, Ole Christian; Abdel-Wahab, MA; Bahkali, AH; Prematunga, C; Azevedo, E.; Hyde, KD; Caeiro, MF; Barata, M.; Sarma, VV; Devadatha, B.; Guo, SY; Sakayaroj, Jariya; Pang, Ka-Lai (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2025-02-21)
    This study re-evaluates the classification of the Lulworthiomycetidae based on phylogenetic analyses of 18S, 28S and ITS (internal transcribed spacers and 5.8S) regions of rDNA and protein coding genes (TEF1α, RPB1, RPB2, TUB2, MCM7) along with comprehensive morphological comparisons. Based on the current phylogenetic data we consider the genus Spathulospora as a member of the Lulworthiales, ...

Vis mer