I hvilken grad bidrar ASC-sertifisering til å fremme bærekraft og økt legitimitet i oppdrettsnæringen? En kvalitativstudie om ASC-sertifiseringens innflytelse i oppdrettsnæringen
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37089Dato
2024-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Ghebreigziabiher, Sirak AsefawSammendrag
Bærekraftig utvikling har blitt et dominerende tema i norsk oppdrettsnæring, og blir betraktet som et sentralt aspekt for å løse utfordringer som næringen står overfor. De sentrale utfordringer i oppdrettsnæring er blant annet rømning, forurensing av det ytre miljø, forekomst av lus og fiskehelserelaterte utfordringer. I tillegg til de miljø og fiskevelferdsmessige utfordringer, er det også stadig økende fokus på sosial bærekraft.
Akvakultur er en effektiv måte å produsere proteinrikt mat på, og har vært avgjørende for å møte den globale etterspørselen etter sjømat. Den globale etterspørselen etter sjømat antas å komme til å vokse betydelig i fremtiden, og derfor befinner oppdrettsnæringen seg i et avgjørende tidsskille med hensyn til dagens bærekraftutfordringer. For å løse disse, har iverksettelse av Aquaculture Stewardship Council (ASC) sin Farmstandard for laks blitt en etterspurt trend blant aktører i oppdrettsnæringen.
Denne masteroppgaven anvender en kvalitativ forskningsmetode for å studere om og i hvilken grad bruken av ASC sin farm standard for laks bidrar til økt bærekraft. Dessuten tar denne studien sikte på i hvilken grad bruken av denne ordningen bidrar til økt av legitimitet. I forbindelse med denne oppgaven ble datainnsamling gjennomført i form av semistrukturert intervjue med informanter fra Kiwa Norge og Kleiva Fiskefarm AS.
Jeg har brukt utvalgte bærekraftmål i lys av noen sentrale prinsipper av ASC-farmstandard for å belyse forskningsspørsmålene om graden av økt bærekraft, og jeg har anvendt legitimitetsteori for å analysere motivasjonsgrunnlag for iverksettelse av ASC-sertifisering.
Resultatet viser at informantene hevder at ASC-sertifisering bidrar til mer gjennomtenkte systemer rettet mot bærekraftarbeidet av sertifiserte aktører, og at det også forbedrer omdømmet til deres sjømatprodukter. ASC blir også betraktet som et konkurransefremmende fortrinn.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: